Elena Copons i Anna Alàs, de Terrassa, protagonitzen «Tempesta esvaïda»

per La Torre , 21 de juliol de 2016 a les 06:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Coincidint amb la commemoració, aquesta setmana, dels 80 anys de l'esclat de la Guerra Civil Espanyola, l'Associació per a la Divulgació, l'Ensenyament i la Promoció de la Música Catalana, en col·laboració amb l'editorial gironina Ficta, l'Orquestra Camera Musicae de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, recuperen l'obra de teatre líric català Tempesta esvaïda, amb música original de Joaquim Serra i amb llibret de Carme Montoriol.

La peça es va estrenar el 7 de novembre de 1936, ja esclatada la Guerra, al Teatre Nou de Barcelona, amb gran èxit de crítica i públic i no ha estat interpretada de nou d'aleshores ençà. S'escau també aquest 2016 el cinquanta aniversari de la mort de Carme Montoriol, motius pels quals s'ha impulsat aquesta recuperació. Aquesta comèdia lírica, articulada en 3 actes, ens acosta la vida marinera de l'època d'un poble del litoral català. La versió que es podrà veure aquest divendres al Teatre Fortuny de Reus és una versió concert, però semiescenificada.


L'espectacle compta amb l'Orquestra Camera Musicae de Tarragona, dirigida en aquesta ocasió per un expert en el terreny operístic: Diego Martin-Etxebarria, director basc format a l'ESMUC que acaba de guanyar el premi de direcció més important del Japó i que compta ja amb una agenda plena de compromisos a nivell internacional. Martin-Etxebarria ja va recuperar l'any passat l'opereta La viola d'or, d'Enric Morera, en el centenari d'aquest autor, i va aconseguir amb l'enregistrament d'aquesta peça el Premi de la Crítica Enderrock al Millor Àlbum de Música Clàssica de 2015.

Tempesta esvaïda compta amb sis solistes principals de gran reconeixement  encapçalats pel tenor Roger Padullés. La proposta inclou també les terrassenques Elena Copons (soprano) i Anna Alàs i Jové (mezzosoprano) interpretant les germanes per les quals es debat el cor del protagonista, dues de les veus líriques més internacionals de la ciutat, formades al CEM i al Conservatori de Terrassa i afincades a Viena i Berlin respectivament. Completen el repartiment els barítons Toni Marsol i Xavier Mendoza i la mezzosoprano Tànit Bono. Com s'escau en aquest tipus d'obres, el cor hi té un rol molt destacat: en aquesta ocasió, el prestigiós cor Lieder Càmera és l'encarregat de recrear aquesta peça d'un músic clau durant la primera meitat del segle XX. Tot i que Joaquim Serra és conegut principalment per la seva producció dins l'àmbit coblístic, se li reconeix un gran talent per a la instrumentació i l'articulació de línies melòdiques, fet que ja van explicitar contemporanis seus com el mestre Eduard Toldrà.


Aquest projecte obté el suport econòmic de Xarxa Transversal, així com de la Generalitat de Catalunya, l'Obra Social 'la Caixa' i la Diputació de Girona (Montoriol era originària de Figueres). L'obra es podrà veure novament a la ciutat de Manresa el proper 9 d'octubre, a les set de la tarda, al Teatre Kursaal en tant que cloenda de la Fira Mediterrània 2016.
El preu de les entrades per a la representació d'aquest divendres, 22 de juliol, a les nou del vespre, al Teatre Fortuny, és de 8, 15 i 22 euros, respectivament.

 

Participació