La banca cancel·la quasi dos milions de comptes corrents per falta de DNI

Els diners es conservaran durant 20 anys i després seran lliurats a la hisenda espanyola

Redacció
19 de juliol del 2016
Actualitzat a les 22:41h
Alguns comptes tenien quantitats importants de diners
Alguns comptes tenien quantitats importants de diners | Arxiu ND
Els bancs han cancel·lat més d'un milió de comptes perquè no han rebut el DNI del seu titular, segons explica El País. La situació és conseqüència de la Llei Contra el Blanqueig de Diners aprovada el 2010, en ella el govern donava cinc anys per obtenir una fotocòpia del Document d'Identitat dels titulars del compte.

A partir del maig del 2015 els bancs van començar a congelar els comptes dels quals no havien obtingut el document, quasi un any més tard els estan cancel·lant. Les entitats no volen especificar quants comptes estan afectats, però es calcula que és un número pròxim als 2 milions, el qual significa entre 1 i el 4 % dels comptes corrents existents a l'estat espanyol. L'any 2015 n'hi havia 71 milions d'actives a tot el territori.

Els principals afectats per les cancel·lacions són immigrants, clients que han canviat de residència i gent gran. Entre aquests últims hi ha bastants casos de persones mortes a qui els seus familiars s'han oblidat d'informar el banc.

Cada entitat ha fet l'operació seguint la seva pròpia política interna, però en general, primer han anul·lat els que no tenien diners i després els que gaudien de dipòsits seguin una línia ascendent: primer els que tenien 5 euros, després 20, fins a arribar a xifres superiors als milers. Treballadors entrevistats pel País reconeixen que hi ha hagut comptes abandonats amb saldos considerables, però no han especificat quantitats. Aquests diners es quedaran el banc durant 20 anys esperant que el propietari els reclami. Passat aquest període seran entregats a la hisenda espanyola. Ara els comptes s'aniran eliminant progressivament, un procés més llarg, ja que s'ha de fer individualment.