A Vacarisses, parlem de l'aigua

Toni Masana, l'alcalde, recorda que pou el que ha baixat considerablement el seu nivell

La Torre
20 de juliol del 2016
A Vacarisses estem patint un greu problema amb l’abastiment de l’aigua. L’Ajuntament de Vacarisses és qui gestiona el subministrament d’aigua en la majoria del nuclis habitats del municipi.

L’aigua que bevem és extreta de diversos pous, però majoritàriament d’un sol pou. És aquest pou el que ha baixat considerablement el seu nivell i, tot apunta, que si no reduïm el nostre consum s’exhaurirà. De fet, si l’ajuntament no hagués pres una sèrie de mesures, ara mateix ja no tindríem aigua en aquest pou i estaríem, segurament, fent restriccions. Per aquest motiu demanem a la població la màxima col·laboració i que sigui responsable amb el consum d’aigua.

L’ajuntament fa mesos que està treballant per intentar solucionar, o com a mínim pal·liar, el problema. Hem aconseguit baixar el consum respecte l’any passat en 400 m 3 al dia i això és gràcies a una sèrie d’accions que ara passaré a detallar.

En primer terme, s’han fet proves d’estanquitat a dipòsits i també a les principals canonades d’impulsió de l’aigua. Sabem que la xarxa d’aigua pateix moltes fuites, en alguns casos perquè són canonades antigues i majoritàriament per la falta d’inversió durant els últims anys. Sabem que hi ha comptadors manipulats i també sabem que hi ha comptadors (uns 228) que no funcionen. Hem anat canviant molts d’aquest comptadors, però encara queda molta feina a fer. Si canviem comptadors que no funcionen i detectem fraus, el consum baixarà. S’han posat reguladors a la xarxa.

Els reguladors baixen la pressió a les canonades i eviten fuites i, en cas d’haver-n’hi, minimitzen aquesta fuita. Encara se n’haurien de col·locar entre 8 i 10 més per tenir “regulada” tota la xarxa a Vacarisses.

Per altra banda, també es col·locarà un comptador a la zona de La Colònia Gall per detectar si hi ha pèrdues en aquesta part de la xarxa. Destacar, també, que en el marc de les meses de concertació s’ha demanat una subvenció a la Diputació de Barcelona per poder canviar canonades velles i altres aparells. Aquesta inversió també busca reduir les pèrdues d’aigua. Des del passat mes de maig hi ha en vigor un ban on és prohibeix omplir piscines i altres mesures per evitar el malbaratament de l’aigua.

Per acabar, també és va fer la prospecció per tal de trobar aigua a la zona de Can Còdol, malauradament amb resultat negatiu i, aquesta setmana, s’ha negociat amb Mina de Terrassa perquè ens subministri 250 m 3 d’aigua provinents de Els Caus. Aquests 250 m 3 és el màxim cabal que ens poden donar, i no és suficient, ja que cal recordar que a Vacarisses el consum diari d’aigua és d’uns 2.000 m 3.

Aquestes són algunes de les accions que s’han fet o que estan previstes portar a terme més a mig o llarg termini. Cal tenir en compte que en cap moment s’està deixant de treballar o considerar altres línies per tal resoldre aquesta crisi de l’aigua que estem patint, però no hem d’oblidar que l’aigua és un bé escàs, hi hagi moments de més abundància o moments, com l’actual, de sequera continuada. Hem de prendre consciència de la importància d’aquest recurs i que, cap on va la climatologia, cada cop hem de ser més responsables del consum que en fem.

Toni Masana i Ubach
Alcalde de Vacarisses