VÍDEO Com evitar les meduses i què fer si et piquen

Meduses
Meduses | Salut
Redacció
16 de juliol del 2016
Actualitzat a les 19:20h

Les proliferacions de meduses i altres organismes que composen l’anomenat plàncton gelatinós són un fenomen natural tant en aigües costaneres com oceàniques, però la seva presència a les platges pot ocasionar molèsties com a conseqüència de les picades que poden ocasionar als banyistes.

Durant la temporada de bany i dintre de les tasques de vigilància i control de la qualitat de les platges, l'Agència Catalana de l'Aigua amb la col·laboració dels serveis de salvament i socorrisme dels ajuntaments litorals, fa el seguiment de la presència de meduses a les platges de Catalunya. Es registren les observacions de meduses, quines espècies hi són presents i l’abundància d’exemplars.
 

Guia d'identificació i reconeixement d'espècies


Com prevenim les picades?

El millor és protegir la pell del contacte amb les meduses. Les cremes solars, els banyadors que cobreixen el màxim de superfície corporal i altres robes, com les samarretes, són mesures que ens protegeixen del contacte amb els tentacles de les meduses. El Departament de Salut també recomana evitar les zones on trenquen les onades, ja que en aquestes zones s'acumulen restes de medusa. 

Què fer en cas de picades

Si es produeix la picada, la sensació és molt similar a la del dolor causat per una cremada. S'inicia una erupció a la pell que pot reaparèixer diverses vegades (durant setmanes o mesos). Habitualment, la reacció local desapareix als pocs dies, encara que en alguns casos el dolor perdura durant setmanes.

Una vegada s'ha produït la picada, cal:

- Sortir de l'aigua.

- No rascar-se ni fregar la zona afectada amb tovalloles o altres peces.

- Retirar de la pell (amb pinces o guants) les restes de tentacle, si són visibles.

- Rentar la ferida amb aigua salada. Mai no s’ha d’utilitzar aigua dolça, ja que activa les
cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada.

- Omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la com més aviat millor, durant uns 5 minuts, sobre la zona de la picada (mai no s’ha de posar el gel directament sobre la pell). Si la coïssor no es deté, s’hi pot aplicar fred una altra vegada, durant 5 minuts més.

- Per evitar la infecció de la ferida, s’aconsella l’aplicació sobre la pell d’un antisèptic (alcohol iodat) 3-4 vegades al dia, durant 48-76 hores.

- Aquestes mesures han de prendre's com més aviat millor. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, caldrà acudir a un centre sanitari.