​Terrassa i els «25 años de paz» que va commemorar el règim franquista

L'acte més important d'aquell gener de 1964 va ser la inauguració del monument dedicat a l'efemèride, aixecat al final de la Rambla, a tocar de la carretera de Martorell

Inauguració del monument dedicat a l’efemèride, aixecat al final de la rambla, a tocar amb la carretera de Martorell
Inauguració del monument dedicat a l’efemèride, aixecat al final de la rambla, a tocar amb la carretera de Martorell | Fons Durán/AMAT
Joaquim Verdaguer
18 de juliol del 2016
Actualitzat a la 13:22h

El dissabte 25 de gener 1964 van començar els actes de celebració dels "25 años de paz" del franquisme, en el marc de la Delegación del Frente de Juventudes (Círcol Egarenc), on s’exposaven fotografies de mida gran mostrant l’evolució urbanística durant aquest període.

Audicions de sardanes a dojo en tres punt diferents: dues a cada extrem de la Rambla i una tercera al passeig. Al vespre, un gran castell de focs i un sopar de caràcter extraordinari d'excobatents. L'alcalde Josep Clapés va rebre el reconeixement rebent un homenatge per al seu desenvolupament davant l'alcaldia i de la Jefatura local del Movimiento.

El diumenge, un solemne ofici a l'església del Sant Esperit, un gran festival coral-folklòric a càrrec de la Massa Coral, Esbart Egarenc, Esbart Terrassa acompanyats per la cobla Montgrins.

L'acte més important va ser la inauguració del monument dedicat a l'efemèride, aixecat al final de la Rambla, a tocar amb la carretera de Martorell. La jornada va comptar amb la presència de totes les autoritats locals i la presència de Nicolás Murga, cap de les forces que van "alliberar" la ciutat l'any 1939, en terminologia franquista. Després del parlament i de la interpretació de l'himne espanyol a càrrec de la Banda Municipal, tingué lloc una envolada de coloms.

Durant aquell any corria per la ciutat la dita que el monument estava dedicat a les riuades del 1962, ja que en general el poble no era gaire avesat a interpretar la numeració romana del monument, que indicava "26 gener 1939". El monument fou retirat l'any 1977 amb motiu de la planificació dels pas deprimit de l'entrada de l'autopista, projecte que no es va portar a terme.