La Festa Major de Terrassa, dibuix a moltes mans

"Cal destacar l'esforç de la regidoria de Cultura per impulsar els artistes locals, fet que cal reconèixer i que ha obtingut el premi d'una participació entusiasta; no obstant, han quedat zones per tenyir i d'altres que s'han acolorit fora dels espais predissenyats", diu el regidor Javi González

Javi González
07 de juliol del 2016
El cartell de Festa Major (FM) de Terrassa d'aquest any és realment una metàfora dels espais que es delimiten perquè la pròpia ciutadania participi on i com vulgui, en una celebració que pretén ser genuïna (mèrit de Meritxell Casamira i Eric Pelegrin, dels seus companys i companyes, i de la nostra Escola Municipal d’Art i Disseny). A l'espera d'una anàlisi detallada del que ha suposat l'oferta d'activitats, l'organització i la participació a la nostra festa més concorreguda, cal destacar les expectatives municipals i les percepcions dels ciutadans com a punt de partida del que pretén ser una reflexió de cara al futur.

En paraules del nostre alcalde, la FM ens convida a "celebrar la història, la identitat i les arrels que compartim", per tant, el disseny de la mateixa ha tingut necessàriament a veure amb aquesta invitació. La plasmació d'unes idees tan poderoses en un programa és complicat i ningú té una vareta màgica. Per descomptat no és virtut únicament de l'ajuntament, és precisament la societat civil la veritable impulsora de les activitats i és ella la que finalment configura els espais que els ciutadans acolorim seguint el símil proposat pel cartell d'aquest any. Sens dubte que aquests espais reflecteixen el que es pot o no es pot fer en/amb la FM, però tots entenem que és això, la qual cosa es pot o no fer sense pretendre dotar-la d'un sentit universal. De fet hi ha famílies senceres que “fugen” de la FM amb la respectable intenció d'inaugurar la temporada de banys estivals.

Cal destacar aquest any l'esforç de la regidoria de Cultura per impulsar els artistes locals, fet que cal reconèixer i que ha obtingut el premi d'una participació entusiasta. I en aquesta línia seguir perseverant per concedir satisfacció a la diversitat de gustos musicals i, en definitiva, a preservar la pluralitat cultural de la ciutat com a valor.

Al meu entendre i de cara al futur, des de l'Ajuntament s'hauria de tenir consciència que la FM és precisament l'àmbit de màxima expressió de la cultura popular, o amb millor sentit; l'àmbit en el qual la ciutadania participa en funció del seu propi interès, disponibilitat i sensibilitat.

Insisteixo en la magnífica idea del cartell d'aquest any, no obstant això han quedat zones per tenyir i unes altres que s'han acolorit fora dels espais predissenyats. Aquest predisseny és fruit d'una política cultural i de les entitats que se senten interpel·lades en l'ocasió, havent de preservar-se la cultura com a àmbit de convivència en la seva pluralitat, en el ben entès que les tradicions quan no només apel·len a l'herència sinó a valors que són compartits per tots, es converteixen en elements que ajuden a derrocar murs entre les persones.

Javier González
Portaveu del Grup Municipal de Ciutadans (C’s) de Terrassa