Es gradua la sisena promoció del diploma UPC per a majors de 55 anys

La professora de l’ESEIAAT de Terrassa Eulàlia Griful apadrina la promoció

La Torre
06 de juliol del 2016
Actualitzat a les 12:11h
Vuit anys després que s’iniciés el diploma de la UPC ‘Ciència Tecnologia i Societat’ per a persones més grans de 55 anys, ara es graduen 25 estudiants de la cinquena promoció. Ho faran el dia 7 de juliol a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), apadrinats per la professora d’aquest centre Eulàlia Griful, que impartirà la darrera lliçó, titulada La Tecnologia té gènere? 

Des de l’any 2008 en què es va posar en marxa aquesta titulació, amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, Hewlett- Packard, Fundació Mina Aigües de Terrassa, l’Agrupació pedagògica Tecnos, l’Associació Antics Alumnes ETSEIAT, s’han graduat 167 estudiants i han cursat cursos complets o alguna de les assignatures 500 estudiants més grans de 55 anys.

Per arribar a obtenir el diploma universitari, aquests estudiants han hagut de superar tres cursos de 18 assignatures relacionades amb diferents àrees del coneixement, com ara l’economia, les tecnologies de la informació, la psicologia, la història de la ciència i la tecnologia o tecnologia i la sostenibilitat.

Els estudis, avalats per la UPC, són una diplomatura de tres anys de durada estructurats en dos quadrimestres l’any (tardor i primavera). A cada quadrimestre els estudiants han de cursar 78 hores de classes presencials i altres de treball personal a casa o a la biblioteca. Els estudis es plantegen en quatre eixos de coneixement on s’encabeixen dotze assignatures de caràcter obligatori.

Estudis singulars per a estudiants singulars 

Els responsables del disseny de la titulació han tingut en compte la singularitat dels estudiants pels quals ha estat dissenyat el diploma i ho han fet sota paràmetres diferents a com es planteja bona part de la formació universitària. Per això, el programa d’estudis és obert, interdisciplinari i molt flexible, de manera que els estudiants puguin fixar el seu aprenentatge en funció de la seva preparació prèvia i la disponibilitat horària. 

Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT) es preveu que d’aquí a unes dècades el nombre de persones majors de 60 anys passarà de 672 milions a 2.000 milions i, segons el Secretariat d’Estat de la Seguretat Social, només el 44% dels majors de 55 anys es troba en situació activa. Amb aquest programa propi de la UPC s’està donant una oportunitat d’aprenentatge i sociabilitat a persones en situació laboral no activa però en condicions físiques i mentals encara pròpies de l’etapa adulta.

Preinscripció oberta 

Actualment cursen el diploma ‘Ciència, Tecnologia i Societat’ 193 estudiants, residents majoritàriament a Terrassa i a altres ciutats com Matadepera, Sabadell, Viladecavalls, Moià o Barcelona. La preinscripció per accedir a aquests estudis ja s’ha obert. 

Més informació