Terrassa acull el debat sobre paisatges ordinaris i la vàlua com a patrimoni

Els ponents debatran com visibilitzar i donar valor al patrimoni no catalogat que forma part de la història de cada indret, com els jardins, els cementiris o les antigues tines de vi

La Torre
06 de juliol del 2016
El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), a Terrassa (Vallès Occidental), acollirà el proper divendres, 8 de juliol, la jornada de debat “Paisatges ordinaris, patrimoni i societat civil”, coorganitzada amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya. La inscripció al debat és gratuïta.
 
La sessió servirà per posar en valor els elements del paisatge que no estan catalogats i sovint passen desapercebuts però que formen part de la història i de la singularitat de cada indret. La primera part de la jornada oferirà una reflexió sobre la importància del patrimoni ordinari per part de l’investigador de la Universitat d’Alterra Wageningen (Països Baixos), Bas Pedroli, i del director del mNACTEC, Jaume Perarnau, que explicarà el projecte El museu al carrer, de participació ciutadana al voltant del patrimoni intangible de la societat industrial. Tancarà aquesta part el director de l’Observatori de la Urbanització i del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Francesc Muñoz.
 
Posteriorment, el debat s’orientarà a la relació entre aquest paisatge comú i la cultura, de la mà del director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), Joaquim Nadal.
 
Paisatge, cementiris i tines de vi
 
Finalment, s’exposaran diverses iniciatives impulsades per posar en valor alguns d’aquests elements patrimonials més comuns, fomentar l’arrelament al territori i obrir noves possibilitats econòmiques, especialment al sector turístic.
 
En aquest terreny, l’Observatori del Paisatge de Catalunya explicarà el projecte d’elaboració del primer mapa de paisatge transfronterer de la Cerdanya i també es detallarà el potencial dels jardins per bastir projectes patrimonials.
 
Aquesta part de la jornada acabarà amb la tasca de Patrimoni Funerari.cat per donar a conèixer els cementiris de Catalunya i d’Europa com un patrimoni paisatgístic, i amb la recuperació productiva de les antigues tines de les valls del Montcau que impulsa Roqueta Origen.