El mNACTEC de Terrassa inaugura una exposició a Perpinyà

La mostra transfrontereramostra el dinamisme de 37 espais industrials als Pirineus Orientals

La Torre
05 de juliol del 2016
Actualitzat el 06 de juliol a les 7:11h
Demà dimecres, 6 de juliol, tindrà lloc a Perpinyà la roda de premsa i la inauguració de l'exposició transfronterera "Indústries de la Catalunya francesa: tradició i innovació", una mostra produïda pels estudiants del Màster professional de Patrimoni de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) amb la col·laboració del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). L'acte es farà a les 17 hores, a la Cambra de Comerç i Indústria de Perpinyà.

L'exposició ha estat comissariada per Esteban Castaner-Munoz i Virginie Soulier, professors i investigadors en l'àmbit del patrimoni al Departament d'Història de l'Art i d'Arqueologia de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD).

Projecte pedagògic i científic en museologia

"Indústries de la Catalunya francesa: tradició i innovació" ha estat realitzada pels estudiants del Màster professional de Patrimoni, assessorats per investigadors i professionals del laboratori CRESEM de l'UPVD (Centre de Recerca sobre les Societats i Entorns Mediterranis) i de l'Inventari de Patrimoni de Montpeller. Els estudiants han treballat sobre el terreny conjuntament amb els empresaris per elaborar un inventari dels espais industrials i recollir dades i testimonis. També han portat a terme entrevistes a potencials visitants per tal d'identificar les seves representacions del paisatge industrial dels Pirineus Orientals.
 
La recerca duta a terme mostra que la indústria no té visibilitat als Pirineus Orientals i que el sector industrial es relaciona amb clixés negatius. A partir d'aquestes dues observacions, l'objectiu del projecte és establir un retrat de la indústria local sovint mal percebuda o ignorada i informar de les seves especificitats. L'exposició presenta el potencial de transformació dels 7 sectors industrials de la regió: tèxtil, fusta i bosc, indústria agroalimentària, energia, química, metal·lúrgia i sector paperer.
 
Finançada per la Regió de Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineus, l'UPVD i Brasserie Milles, l'exposició s'ha produït en col·laboració amb el mNACTEC. L'exposició s'adreça al públic general, però també al públic familiar. La mostra presenta una museografia interactiva, integrada per diversos dispositius i una cinquantena d'objectes. Així mateix, s'ofereix un programa educatiu per al públic escolar, des de l'educació infantil fins a l'educació secundària, que proposa activitats originals per fer durant la visita i a casa per a cadascun dels nivells.
 
L'exposició es podrà veure fins al 21 de juliol a la Cambra de Comerç i Indústria de Perpinyà. Posteriorment l'exposició es podrà veure a Montpeller i a Catalunya.