Els fenòmens astronòmics que es podran observar aquest estiu

El pas de diversos planetes, eclipsis i pluges d’estels són alguns elements que es podran veure aquesta època de l’any

Redacció
05 de juliol del 2016
Actualitzat a les 8:03h
Vídeo: els fenòmens astronòmics d'aquest estiu
Vídeo: els fenòmens astronòmics d'aquest estiu | NASA

Cel nocturn a l'entorn del Montsec. Foto: Jordi Peró


Aquest estiu tindran lloc diversos fenòmens astronòmics. Es podran observar planetes, pluges d'estels i eclipsis. Aquest dilluns 4 de juliol, per exemple, la Terra assoleix l'afeli, el punt de la seva òrbita més allunyat del sol. El planeta blau està situat a "només" uns 152 milions de quilòmetres de distància de l'astre. A continuació t'expliquem alguns fenòmens que podràs contemplar durant aquest període.

Planetes visibles

Mercuri es podrà veure amb l'ajuda d'uns binocles des de la segona quinzena de juliol. Serà identificable vint minuts després de la posta de sol mirant cap a l'oest. El 16 de juliol es trobarà damunt de Venus.

Venus serà visible just després de la posta de sol, per sobre de l'horitzó. Cal recordar que aquest planeta és especialment visible a la tardor i a l'hivern.

Mart serà observable en les primeres hores de la nit, mirant cap a la constel·lació Balança. El dia 14 la Lluna estarà per sobre del planeta vermell.

Júpiter es podrà identificar durant el crepuscle i les primeres hores de la nit, a la cua de la constel·lació de Lleó en direcció oest.

Saturn brillarà durant bona part de la nit, mirant cap a Escorpí. A través d'un telescopi es podran veure els anells del planeta.

Urà i Neptú continuaran visibles, però no durant tota la nit.

Cal destacar que els dies previs i posteriors al 27 d'agost Júpiter i Venus es podran observar molt propers en el cel, de manera que fins i tot seran visibles els satèl·lits de Júpiter. Aquest fenomen només passa una vegada l'any.

Delta Aquàrids i Llàgrimes de Sant Llorenç

A finals de juliol i principis d'agost es podrà observar la pluja de les Delta Aquàrids. Es tracta del resultat de la interacció de l'atmosfera amb les restes dels grups de cometes de Marsden i Kracht. Es podran veure una mitjana de 15 a 20 meteors per hora, i l'activitat assolirà el seu màxim entre el 27 i el 30 de juliol. S'aconsella contemplar aquest fenomen en el seu màxim esplendor una o dues hores abans de l'albada.

Les Llàgrimes de Sant Llorenç, també anomenades Perseids, tenen lloc a mitjans d'agost, quan la Terra travessa el rastre de partícules que deixa el cometa 109P/Swift-Turtle en la seva òrbita. En els moments de màxima activitat es poden arribar a veure fins a 100 estels fugaços per hora, si es donen unes condicions òptimes de visibilitat. El pas de les Perseids assoleix el seu màxim cap al 12 d'agost, aproximadament.

Eclipsis

Aquest estiu viurem dos eclipsis de Lluna, un que tindrà lloc a l'agost i que no serà visible des de Catalunya, i l'altre, el 16 de setembre, que sí que es podrà veure a tot el nostre país.

També hi haurà un eclipsi solar el dia 1 de setembre. No es podrà veure des del nostre territori, però serà visible des d'Àfrica, Àsia i Austràlia. Aquest, però, no serà total, ja que la Lluna no taparà completament l'astre.