La carta viral d'un president de mesa que demostra com es poden manipular els resultats

Christian Avilés es queixa que és molt fàcil corrompre un sistema que descriu com "extremadament vulnerable"

Electors a l'Escola Industrial, aquest migdia
Electors a l'Escola Industrial, aquest migdia | Adrià Costa
Redacció
28 de juny del 2016
Actualitzat el 29 de juny a les 11:39h
Christian Avilés va viure la jornada electoral com a president de mesa. Des de la seva posició privilegiada, va poder veure com funcionava la maquinària electoral. El resultat el va horroritzar. En un missatge al Facebook, just després de tancar les urnes, es va queixar de les vulnerabilitats del sistema. "Si hagués volgut, hauria pogut canviar els resultats "assegura Avilés, ja que els vots, un cop comptats, són llençats i l'únic que arriba als jutjats és l'acta amb els resultats. Aquesta falta de vots físics vol dir, segons ell, que no hi ha cap filtre si en un poble petit "s'ajunten el tres de la taula i omplen" el que els hi interessa.

Una altra queixa d'Avilés és que el recompte es fa manualment, ho compara amb les eleccions del delegat de classe, només que "amb mil creuetes", mètode que considera poc seriós i altament manipulable. Especialment en el cas del Senat espanyol a on la gent pot marcar una, dues o tres candidats i, per tant, "el nombre de vots no concorda amb el de votants". 

Avilés també veu poc fiable el vot per correu, perquè ningú el vigila i és fàcil canviar els sobres. El president de mesa, desencantat, finalitza amb un "Suposo que ara entendreu perquè guanya un partit corrupte i perquè no volen que el vot sigui electrònic". Mètode, que assegura, seria més fiable.