Ballart: «Denunciaré formalment qualsevol atac d'homofòbia que rebi»

"M’he cansat de comentaris, rumors interessats i difamacions més o menys públiques. Fins ara, hi he plantat cara gairebé sempre amb discreció, ara ja no serà així", escriu l'alcalde de Terrassa

Jordi Ballart
28 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:06h
Jordi Ballart al menjador de casa seva a Terrassa
Jordi Ballart al menjador de casa seva a Terrassa | Cristóbal Castro

Fa uns dies, vaig penjar al facebook la foto d’una paella compartida amb uns amics, el cap de setmana. Una cosa ben normal, vaja. Doncs bé: a més d’un i de dos, en públic i en privat, els va faltar temps per preguntar-se si la paella es pagaria amb diners municipals o si tenia dret a gaudir d’un parell d’escamarlans (congelats, per cert) amb la meva colla. Pot semblar una anècdota sense massa importància. Però no ho és en absolut: coses similars em passen sovint, massa sovint.

Quan et dediques a la política o exerceixes un càrrec públic, has d’estar disposat/da a què et diguin de tot. No hauria de ser així, però la veritat és que és així. I no em refereixo a les crítiques, que poden ser respectuoses sense deixar de ser dures, sinó als insults, als falsos rumors, a les mentides, les ofenses i a tota mena de barbaritats. I no només sobre qüestions polítiques o relacionades amb la gestió municipal, sinó també amb la vida privada. Amb la meva, més exactament.

Això és tan vell com el món: difamar forma part de tot l’ampli ventall de tècniques per llançar la pedra i amagar la mà, per atacar una persona per l’esquena, per intentar embrutar la seva feina o el seu bon nom. D’això en diuen fer safareig, no per passar l’estona, sinó molt sovint amb mala intenció i mala fe. Potser no té massa remei, em temo, però no estic disposat a resignar-m’hi. I menys encara a les xarxes socials o a altres espais de la vida pública, on hi ha molta gent que fa córrer tot allò que no té la valentia de dir a la cara o públicament.

Un dels mètodes destructius que s’utilitzen en aquests casos, és ficar-se en la vida sentimental o sexual de les persones. Aquest país ha canviat moltíssim, cert, i hem lluitat moltíssim perquè sigui així. Avui, 28 de juny, Dia de l’Orgull LGTBIQ, precisament celebrem que hem avançat en llibertat i en respecte, tot i que reivindiquem també que hi ha molta feina a fer i molta llibertat a guanyar…

Però hi ha una minoria, potser no tan petita, que continua obsessionada amb ficar-se al llit dels altres, amb dictaminar frívolament què està bé o què està malament, amb criticar si aquest o aquesta se’n van al llit amb aquesta o aquest, si es casen així o aixà, si es divorcien, si són més “liberals” del compte, si són homosexuals, si estan o no casats, si els agrada fer tal o qual cosa, si beuen o fumen, si tenen amics o amigues “poc convenients”, si practiquen tal o qual religió, si tenen aquest color de pell o un altre…

No són coses anecdòtiques. Han fet i fan mal, causen molt dolor a les persones. I contribueixen a crear un clima social en el qual es discrimina i es castiga -més o menys obertament- a les persones “diferents”: a la feina, a la política, a l’escola, a la vida social… La diversitat sexual és, en aquest sentit, un magnífic camp per a expressions i comportaments intolerants, sovint amb l’objectiu de perjudicar per aquesta via a persones que simplement fan la seva vida sense molestar ningú, que han escollit lliurement com i a qui volen estimar i que aspiren simplement a la felicitat, més enllà de la feina que puguin fer en cada moment.

Per a mi, la ratlla de la vida privada és sagrada. Que, entre adults lliures i responsables, cadascú faci lliurement i respectuosament el que vulgui. Però hi ha massa gent que no accepta això i que, quan no pot obligar els altres a viure d’una determinada manera, utilitza -conscientment- l’insult per fer mal.

He de dir que me n’he cansat d’aquesta mena de comentaris, rumors interessats i difamacions més o menys públiques. Fins ara, hi he plantat cara gairebé sempre amb discreció, tot i que no he tingut cap problema tampoc en fer públics, excepcionalment, alguns atacs  directes que he rebut.

Però a partir d’ara, senzillament, faré el que la llei em permet fer: denunciar formalment qualsevol atac d’homofòbia que pugui rebre. A Catalunya tenim una bona llei, que ens converteix en un país avançat i que ens dóna eines per defensar la llibertat i la dignitat de tothom. I, per tant, penso utilitzar-la a fons, sempre que calgui, amb serenitat, amb rigor i amb respecte fins i tot envers els que no respecten la llibertat dels altres.

I ho faré no tant per mi, com pels milers d’homes i dones, de joves, de persones de totes les edats i condicions, que pateixen en silenci i amb dolor l’homofòbia, que han de lluitar duríssimament per poder ser el que vulguin i estimar com vulguin. Crec que els ho dec a ells i elles i també a mi mateix, a més de totes les persones que, al marge de la seva orientació sexual, creuen en la llibertat i el respecte com a valors fonamentals de la nostra societat.

Aquesta és la meva modesta aportació a la celebració del 28 de juny. Un gest personal de dignitat i de llibertat, a favor de tothom.