Les agressions ocupen el 30% dels casos de discriminació al col·lectiu LGTBI

Els homes gais o les persones bisexuals són els més discriminats

Manifestació de l'Orgull Gai (arxiu)
Manifestació de l'Orgull Gai (arxiu) | Adrià Costa
Redacció
28 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:27h
Coincidint amb el Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBI, col·lectiu format per a les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals, diverses administracions públiques han tornat a posar sobre la taula algunes de les dades més significatives que registra l'Observatori contra l'Homofòbia al seu informe del 2015, que analitza les incidències de LGTBIfòbia a Catalunya. 

Aquest informe, a càrrec d'Eugeni Rodríguez, president de l'entitat, indica, entre d'altres, que el 30,9% d'aquestes incidències corresponen a agressions al col·lectiu. A més, per sobre del 13% hi ha incidències produïdes a Internet i a les xarxes socials, un 11% correspon a casos relacionats amb l'odi i l'exaltació, i un 10%, incidències relacionades amb les institucions. En l'àmbit educatiu, les situacions discriminatòries gairebé arriben al 10%, mentre que en l'àmbit laboral superen amb escreix el 7%. A més, les incidències relacionades amb el dret d'admissió superen el 3,5%, als mitjans de comunicació el 2,6%, i en l'àmbit familiar el 2,5%, entre d'altres. 

Per col·lectius, els més afectats són els homes gais o les persones bisexuals (més del 55% dels casos), i en segon lloc, amb un 16%, es troba el conjunt del col·lectiu. Un dels problemes, remarquen, és que el 27% d'aquests casos no es denuncien, mentre que l'11% segueix un procés legal, i el 39% un deute d'intervenció.

Per això, aquest 28 de juny, diversos col·lectius LGTBI de Catalunya, així com ajuntaments i institucions, han volgut tornar a rebutjar públicament qualsevol acte de discriminació per identitat de gènere o orientació sexual, posant de manifest la llibertat d'estimar, sigui com sigui, i conscients que encara queda molta feina per fer. 

Origen del Dia de l'Alliberament LGTBI

El 28 de juny és una data molt significativa per al col·lectiu LGTBI. La festa, que se celebra en diverses ciutats del món, commemora els fets que van passar el 28 de juny de 1969 a Nova York, quan molts membres LGTBI van sortir a rebel·lar-se contra una batuda policial al bar gai Stonewall in. 

La reacció i el suport cap a les persones agredides va ser immediata, i milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants van omplir els carrers per manifestar el rebuig i la solidaritat. Així va néixer el Gay Liberation Front.