Denuncien l'existència de fibrociment en 30 escoles vallesanes

CCOO destaca el retard amb què actua l’administració a l’hora de retirar l’amiant dels centres públics | Calculen que el ritme d’inversions farà impossible treure’l tot abans de 40 anys

Redacció
27 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:45h
L'amiant és present en moltes estructures antigues que no han renovat dipòsits, canonades o taulades
L'amiant és present en moltes estructures antigues que no han renovat dipòsits, canonades o taulades
El sindicat CCOO ha denunciat l’existència de fibrociment en escoles públiques de la comarca. Concretament, s’han trobat elements amb amiant en una trentena de centres, un material que si es trenca i s’inhala la pols que en resulta té efectes nocius en la salut de les persones.
 
El sindicat ha analitzat aquest curs que tot just ha acabat els centres per localitzar aquestes peces, sobretot les malmeses i que suposen un risc per a la salut pública per traslladar-les als Serveis Territorials d’Ensenyament a la comarca. Davant d’aquest fet, al novembre el departament d’Ensenyament va assegurar que s’actuaria a l’Escola Industrial de Sabadell, una actuació que s’ajustaria a la situació pressupostària vigent, i de la mateixa manera es comprometia a revisar la resta de centres apuntats en l’informe.
 
Després d’un nou informe del sindicat del mes de gener, ampliat al març, al maig el Servei de Prevenció va completar l’inventari amb 30 escoles, 7 instituts i una Escola Oficial d’Idiomes, amb l’esepcificitat que durant el proper curs 2016-17 es farien actuacions únicament a l’Institut Can Planas i Castellarnau. El cap d’obres els va explicar que la despesa de substitució ronda els 200€/m2, i que el problema fonamental és la quantitat de centres de primària afectats. Calculen, a més, una despesa de 9 milions d’euros, i aquest any han invertit uns 200.000 euros.
 
“CCOO denuncia que, a aquest ritme, trigarem 40 anys en substituir totes les plaques a tots els centres educatius afectats, recordem que l’amiant és una substància confirmada per l’Organització Mundial de la Salut com a carcinògena del primer grup en humans, és a dir, que pot produir càncer amb independència de la quantitat a què s’està exposat”, justifica el sindicat en un comunicat. L’any 2002 es va prohibir tot tipus d’amiant al nostre país i avui dia, més de 2 milions de tones d’amiant instal·lat segueix estant present, entre d’altres llocs, als centres educatius.
 
“Les administracions corresponents, en aquest cas el Departament d’Educació, han de prendre les iniciatives adequades per garantir la salut de tota la comunitat educativa, tal i com ja s’està fent a altres Comunitats”, afegeixen.