Malestar al Pla del Bonaire de Terrassa per la pèrdua de 1.000m2 de carrer

Els veïns descontents per la decisió de l'Ajuntament i de la Generalitat de destinar una parcel·la del vial de Vilafranca del Penedès per ampliar el pati de l'Ins Can Roca | Diuen que la decisió ha estat presa "sense consens" amb els residents i alerten que s'eliminaran més de 50 places d'aparcament

Lluïsa Tarrida
23 de juny del 2016
Actualitzat a les 19:30h
Reunió dels veïns al casal del barri per parlar de l'ampliació del pati de l'Ins Can Roca
Reunió dels veïns al casal del barri per parlar de l'ampliació del pati de l'Ins Can Roca | Foto: Lluïsa Tarrida

Aquest dimecres, mig centenar de veïns del barri del Pla del Bonaire es van reunir al Centre Cívic per compartir i valorar la proposta que l'Ajuntament de Terrassa i la Generalitat han posat sobre la taula. La reacció inicial a la presentació d'aquesta proposta no va ser bona, i el malestar va anar en augment entre els residents en conèixer que l'ampliació del pati de l'Institut Can Roca suposarà que una parcel·la de mil metres quadrats, que avui en dia formen part del carrer Vilafranca del Penedès, quedin inutilitzats com a via pública per convertir-se en pati escolar.

Aquesta ampliació ve donada per la incorporació de nous mòduls prefabricats a l'actual pati del centre educatiu que han de utilitzats per als alumnes de batxillerat. Davant la pèrdua del lloc d'esbarjo, Ensenyament i Ajuntament van acordar la cessió d'un espai de carrer que pogués fer aquesta funció. Aquest dilluns, el Consistori va informar de la proposta final a l'Associació de Veïns que van mostrar la seva disconformitat perquè "es tracta d'una via de pas, amb molt trànsit i molt moviment de canalla, i a més, és un espai necessari per a aparcament", va subratllar Lluís Nuñez, president de l'AV Pla del Bonaire.

El fet és que els residents veuran desaparèixer prop de 50 places d'estacionament, i això, malgrat que subratllen no és la preocupació principal sí que és un factor "important" a tenir en compte en la seva negativa. En la reunió, el president de l'associació veïnal va explicar que l'Ajuntament ha donat com a alternatives crear unes places exclusives per a residents i transformar la zona d'aparcament del carrer Sant Feliu amb Hospitalet en places en bateria. Aquest últim canvi suposaria guanyar unes dotze places, aproximadament. 

"Farts de la política de fets consumats"
 

El president de l'AV, Lluís Nuñez, explicant la proposta d'Ajuntament i Generalitat Foto: Lluïsa Tarrida

No obstant, pels veïns la principal queixa és "l'ocupació de la via pública, utilitzada diàriament per als residents". La crítica rau en què consideren que l'Ajuntament el que hauria de fer és pressionar per la "construcció immediata del nou institut, una infraestructura que ja disposa de projecte executiu, del terreny adequat i de la partida pressupostària necessària".

Consideren que el nou pati l'únic que ocasionarà serà "allargar més la provisionalitat dels mòduls" essent un perjudici pel "correcte desenvolupament del projecte educatiu del centre". Així doncs, se solidaritzen amb la reivindicació de l'AMPA Ins Can Roca que porten anys reclamant la construcció del nou edifici. "Ens molesta molt aquest incompliment reiterat dels terminis fixats, fa quatre anys que ens van dir que la situació seria provisional, i ara ens diuen que aquesta ampliació del pati també serà per dos anys perquè és el que es trigarà a fer el canvi d'institut. Ja n'estem farts. Hem perdut la paciència", va clamar Nuñez.

Així mateix, es mostren indignants per "la política de fets consumats" d'aquest Ajuntament, que presenta propostes ja definitives "sense comptar amb l'opinió dels veïns afectats, no ens permeten opinar ni exposar les nostres alternatives. La setmana vinent ja tindrem les màquines aquí fent el nou pati i nosaltres no hem pogut dir ni fer res". 

En la reunió amb l'Ajuntament, l'AV va donar com alternativa a l'ocupació dels 1000m2 de carrer, la possibilitat que els alumnes de l'Ins Can Roca fessin l'esbarjo al pati de l'escola Pere Viver. Afirmen que la resposta de la regidoria d'Ensenyament va ser un "no" rotund al·legant problemes de ràtios, de falta de personal d'acompanyament en el trasllat dels alumnes de centre a centre i de dificultats per quadrar horaris. L'AV no ho veu clar i per això ha entrat una instància a l'Ajuntament en la qual reclamen que se'ls posi per escrit la justificació del perquè no pot ser. 

Malgrat que per la setmana vinent tenen acordada una nova trobada amb els regidors Rosa Maria Ribera i Marc Armengol, l'associació veïnal ja ha deixat clar que "no acceptem la proposta general presentada" i que no pensen cedir "fins que no es descarti definitivament l'ocupació del carrer Vilafranca". Nuñez va confessar però que és possible que s'hagin d'acabar "empassant" la cessió de la via pública, en tal cas, i havent-ho intentat fins al final a través de totes les vies possibles  -no descarten mobilitzacions i protestes- reclamarien que almenys "quedés per escrit que un cop s'hagi fet el trasllat de l'institut, es restitueixi no només els 1.000 metres quadrats últims sinó tota la parcel·la que ha estat ocupada amb els mòduls provisionals aquests quatre anys". 
 

Manifest de l'AV Pla del Bonaire