Consells per a una revetlla de Sant Joan sense residus a Terrassa

Des del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental es proposen un seguit d'elements per tal de fer una diada més sostenible

La Torre
23 de juny del 2016
Des del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental es proposen un seguit de consells per tal de fer una revetlla de Sant Joan més sostenible i sense residus.

Les trobades, festes i celebracions van associades a una gran generació de residus i es proposen petites accions per aconseguir generar-ne menys i alhora gestionar correctament les deixalles que es generin.

Una compra planificada 

Quan preveiem la festa, és útil fer una llista del que necessitarem i anar a comprar amb la llista feta. D’aquesta manera podrem planificar millor i evitar comprar més del necessari. Si pensem en el menjar i la beguda que servirem, hem de veure on i com els comprarem. Es recomana:
1. Anar a comprar amb una llista preparada.
2. Si som molts a taula, caldrà que comprem els envasos familiar i de gran format, són més econòmics i generen menys residus. Si podem escollir el material de l’envàs de la beguda, prioritzarem aquell envàs de vidre o metall. Aquests materials es reciclen molt millor que el plàstic o els brics
3. Si tenim possibilitat, comprarem els fruits secs o les olives a granel, al mercat o a la botiga del barri.
4. Allà on anem, portarem amb nosaltres la bossa de plàstic o cotó reutilitzable i rebutjarem les bosses de plàstic d’un sol ús.
5. Si hem de fer glaçons per les begudes, fer-los al congelador de casa amb els recipients de plàstic, evitant les bosses de plàstic de glaçons.
6. Farem el cafè en cafeteres de gran format per evitar la generació de residus de càpsules.

Parar una taula sostenible i decorar amb coses fetes a casa

Un fet tan usual com parar la taula pot comportar la generació de residus.
En aquest cas es recomana:
7. Utilitzar estovalles i tovallons de roba, que es puguin utilitzar en més d’una ocasió. Les estovalles de paper d’un sol es converteixen en un residu després de cada menjar.
8. Evitar els plats, gots i coberts de plàstic. Aquests només suposen un petit estalvi de temps a l’hora de rentar.  
9. Podem decorar l’espai on fem la trobada amb coses fetes a casa i reutilitzant materials que tinguem. Els residus que tinguem a casa ens poden servir per fer decoracions ben originals.

Evitem el malbaratament alimentari

A l’hora de comprar ja ho haurem tingut en compte, no comprar més del que podrem menjar, però a l’hora de cuinar hem d’actuar de la mateixa manera. I també a l’hora de servir, és preferible servir de menys i després repetir, que haver de llençar aliments en bon estat i que no ens hem menjat.
10. Cuinar només tot allò que ens menjarem, no cal fer-ne de més.
11. En cas que sobri menjar, sempre podrem buscar una recepta per aprofitar el rostit o el peix al forn per fer-ne unes croquetes, el tàper del dilluns o congelar- ho per un altre dia. Separar bé els residus Un cop acabada la festa, caldrà fer una bona gestió de tots els residus que haguem pogut generar 
12. Separar els residus en 5 bosses: la d’orgànica, la de paper, la de vidre, la d’envasos i la de resta.
13. Separar les càpsules de cafè o infusions, si les hem utilitzat.
14. Guardar l’oli de fregir en una ampolla de plàstic per poder portar-lo al contenidor taronja o a la deixalleria.
15. Guardar tots els elements de decoració que puguem reaprofitar per la propera festa.