Terrassa continua present al cas Urdangarin

L'advocat de l'exduc a la ciutat fa referència al pis que tenia a la ciutat egarenca

ACN
22 de juny del 2016
Actualitzat a les 10:44h
Terrassa continua present en un dels afers judicials més mediàtics dels darrers anys a l'Estat. L'advocat d'Iñaki Urdangrin, Mario Pascual Vives, ha assegurat que l'Institut Nóos, que l'exduc de Palma i Diego Torres dirigien, era una associació sense afany de lucre, cosa que implica que pot fer beneficis però no els redistribueix entre els seus membres, sinó que els reinverteix. Així, ha dit que el règim jurídic de l'entitat era el mateix que el del FC Barcelona, on Urdangarin havia estat jugador professional d'handbol. El lletrat ho ha dit durant la presentació del seu informe final en el judici que aquest dimecres està previst que acabi a l'Audiència de Palma.
 
Pascual Vives ha negat que Urdangarin cometés cap tipus de blanqueig de capitals, ja que sempre ha declarat tots els seus ingressos, i mai ha tingut diners a l'estranger, i "menys encara en paradisos fiscals". Així, ha recordat que el matrimoni tenia una casa a Barcelona i la seva societat, Aizoon, va comprar un pis a Terrassa i dos a Palma, sense gastar-se diners en "béns de difícil localització, ni vehicles sumptuaris, ni vaixells". Ha acceptat, però, que el debat tributari pot ser sobre si Urdangarin havia de tributar com a professional o a través d'Aizoon. També ha negat que la suposada contractació de treballadors falsos a Aizoon suposi cap delicte fiscal, sinó, com a màxim, una irregularitat administrativa.

Sobre la participació d'Urdangarin dins de Nóos ha dit que mai va portar cap paper, ni va fer factures ni en va ordenar cap de falsa, i n'ha responsabilitzat a Marco Antonio Tejeiro, excomptable de Nóos. Tampoc va "induir ni participar" en la presa de decisions de les administracions per contractar Nóos per organitzar grans esdeveniments com el València Summit o l'Illes Balears Fòrum. De fet, segons Pascual Vives, ha dit que les administracions no acceptaven "sense més" tot el que proposava Urdangarin, sinó que havia de portar "alguna cosa sota el braç", a més de pertànyer a la família reial i tenir coneixements esportius.

En resposta a l'acusació de començar la feina abans de signar els convenis, Pascual Vives ha dit que això també ho fan els arquitectes al presentar projectes. Així creu que Urdangarin "sempre ha estat massa confiat".

El lletrat també ha recriminat a la Casa Reial que emetés una "inicial precondemna" contra Urdangarin, en referència a l'excap de la Casa del Rei Rafael Spottorno, que va anunciar el 2011 l'apartament de l'exduc de Palma dels actes oficials però després va ser investigat per les targetes 'black' de Caja Madrid. Tot i això, ha recordat que els testimonis de la Casa Reial que han testificat durant el judici van negar que Urdangarin cometés cap il·legalitat al capdavant de Nóos i que el març del 2006 ja va abandonar les seves funcions.

Acusacions "buides" del fiscal

Per la seva banda, l'advocat de Diego Torres i de la seva esposa, Manuel González-Peeters, amb el seu to abrandat habitual, ha carregat durament contra el fiscal, Pedro Horrach, en considerar que les seves acusacions han quedat "buides" i gens provades, i han servit per a "distracció del veïnat". Segons ell, les defenses han pogut demostrar que els diners rebuts per Nóos s'han destinat als projectes reals i les acusacions no ho han pogut contradir.

Així ha presentat els seus clients com a víctimes del procés judicial, dient que ningú s'ha recordat del tràngol que han hagut de passar i del fet que tinguin les seves vides "arruïnades".

També ha criticat el jutge instructor, José Castro, per no imputar l'exvicepresident valencià Esteban González Pons, que va firmar el conveni amb Urdangarin per als Jocs Europeus, imputació que hagués obligat a traspassar el cas al Tribunal Suprem, perquè González Pons era aforat.

L'advocat també ha volgut desvirtuar la declaració d'alguns acusats que han admès parcialment els fets, com els exalts càrrecs del govern balear, ja que "no busquen justícia, sinó una rebaixa de les seves condemnes".

També han rebut els germans Marco Antonio i Miguel Tejeiro, cunyats de Torres, a qui ha responsabilitzat de les suposades falses acusacions.

González Peeters també s'ha escudat en la Casa Reial per defensar la legalitat de tots els moviments de Nóos i s'ha preguntat com es pot convocar un concurs públic sobre una idea que ha aportat algú que ha participat en cinc candidatures olímpiques com Iñaki Urdangarin.