La Lluna plena il·luminarà l'arribada de l'estiu

La coincidència del proper 21 de juny feia 70 anys que no passava

per Redacció, 19 de juny de 2016 a les 16:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El dimarts 21 de juny a les 0.34 hores començarà oficialment l'estiu. L'anomenada "nit més curta de l'any", (la data real varia cada any), estarà il·luminada per la Lluna plena. Es tracta d'una coincidència força excepcional ja que feia 70 anys que no passava, segons l'Organització Astronòmica Nacional espanyola. La Lluna també serà molt ben visible la revetlla de Sant Joan ja que tot just haurà començat a minvar –el quart minvant està previst per al 27 de juny-.

L'arribada de l'estiu està determinada per la posició de la Terra respecte al Sol, (tot i que la data exacte és una convenció per què varia anualment), en el cas de l'estiu, és el punt més eclíptic de l'òrbita terrestre i quan el Sol es troba en la seva màxima declinació nord. El que fa que l'astre il·lumini més l'hemisferi nord i per tant l'escalfi més. L'hemisferi sud es queda "a l'ombra" i comença al seu hivern. Una curiositat d'aquesta estació es produeix en el moment que la Terra està més lluny del Sol, la seva velocitat orbital disminueix i per tant és l'estació més llarga de l'any.


Les fases de la Lluna també influiran en un dels grans fenòmens astrològics de l'estiu, la pluja d'estrelles anomenada Llàgrimes de Sant Llorenç, com que el satèl·lit estarà en fase creixent la seva claror disminuirà l'espectacle. Aquest any, el dia amb més estels fugaços serà el 12 d'agost.

Hi haurà tres llunes plenes més –20 de juliol, 18 d'agost i 16 de setembre- abans que acabi l'estiu el 22 de setembre.

 

La Lluna plena. Foto: Josep M. Costa

 

Arxivat a:
Societat, Lluna, astronomia, estiu
Participació