El PP de Terrassa condemna l'assassinat de la diputada Jo Cox

Thomas Mair exclama "Mort als traïdors, llibertat pel Regne Unit", en la seva compareixença davant el jutge

Redacció
19 de juny del 2016
Actualitzat a les 7:29h
La Junta de la Secció Local del PPC de Terrassa i la de NNGG, així com el Grup Municipal a l'Ajuntament, "condemnem amb fermesa l'assassinat de la parlamentària britànica Jo Cox, manifestem el nostre més sentit condol a la família, amistats i companys de partit de Jo Cox i expressem tota la nostra solidaritat amb el poble britànic".

La policia britànica ha acusat d'homicidi Thomas Mair, principal sospitós d'assassinar la diputada laborista Jo Cox aquest dijous prop de Leeds. Les forces de seguretat de West Yorkshire ho han fet públic aquesta matinada en un comunicat, en què també s'acusa el detingut d'agressió i possessió d'armes. En el moment de la compareixença davant el jutge, aquest dissabte al matí, Mair ha exclamat: "Mort als traïdors, llibertat pel Regne Unit", quan el jutge li ha preguntat el seu nom. 

L'home, de 52 anys, té un historial relacionat amb organitzacions neonazis i antisemites. La policia va trobar a casa seva símbols nazis i un manual sobre com fer armes, segons informa laBBC.  La comissaria en cap de West Yorksgire, Dee Collins, va explicar aquest divendres en roda de premsa que encara no hi ha res tancat, però que l'extremisme de Mair és una "línia prioritària" de cara a poder determinar els motius del crim. Collins va precisar que també investiguen el possible tractament del detingut per part de "serveis de salut mental".

La diputada laborista Jo Cox va morir a l'hospital dijous hores després de ser atacada per una home, que la va apunyalar i disparar prop de la ciutat anglesa de Leeds. L'atac va provocar la suspensió de la campanya de Brexit i de l'agenda de David Cameron a Gibraltar.
 
Una diputada novella

Cox era una diputada novella, que abans de dedicar-se a la política va exercir càrrecs de direcció a l’ONG Oxfam. Va treballar com assistenta de la dona del darrer primer ministre laborista, Gordon Brown, que avui s’ha mostrat devastat per l’atemptat. Al Parlament, presidia el grup Amics de Síria, que aplega diputats de tots els grups sensibilitzats pel drama que viu aquell país. Cox s’ha mostrat molt crítica amb la política occidental a Síria, que creu que està donant temps a Rússia i al règim d’Al-Assad.     

En les darreres eleccions, l’any passat, es va presentar pel districte de Batley i Speen, al nord d’Anglaterra. Com que ella i la seva família viuen a Londres, se la va acusar de ser una candidata “paracaigudista”, però el cert és que va obtenir uns bons resultats en unes eleccions que no van anar bé pel seu partit.

Durant la cursa pel lideratge laborista del 2015, Cox va tenir un paper curiós. Va atorgar el seu aval a Jeremy Corbyn, l’actual líder i exponent de l’ala més esquerrana del partit, que tenia dificultats per recollir els suports necessaris per competir. Però tot seguit va marcar distàncies amb Corbyn i va donar suport a Liz Kendall, aspirant del sector hereu de Tony Blair. Els darrers mesos ha donat senyals d’allunyament progressiu respecte a Corbyn.