Terrassa necessita un juny plujós per evitar l'alt risc d'incendi forestal

La sequera dels mesos d'hivern ha posat en estat d'alerta els cossos d'emergència i l'Ajuntament,el qual ja ha iniciat la campanya de prevenció d'incendis reforçant la neteja de camins i franges perimetrals i donant suport a l'increment de personal d'ADF, Bombers i Agents Rurals destinats a tasques de vigilància i prevenció

Lluïsa Tarrida
15 de juny del 2016
Actualitzat el 16 de juny a les 9:40h
ADF, Bombers, Ajuntament i Agents Rurals han presentat la campanya d'estiu
ADF, Bombers, Ajuntament i Agents Rurals han presentat la campanya d'estiu | Foto: Lluïsa Tarrida

ADF, Bombers, Ajuntament i Agents Rurals han presentat la campanya d'estiu Foto: Lluïsa Tarrida


"Com serà aquest estiu? En aquests moments el Pla Alfa es troba a nivell 0 i preveiem posar-lo a 1 a finals de setmana. El maig ha entrat dins de la normalitat però venim d'una sequera acumulada dels mesos d'hivern; així que el risc d'incendi d'aquest estiu dependrà d'aquest mes de juny", ha manifestat David Gàmiz, agent major de Prevenció d’Incendis de l’Àrea Bàsica d’Agents Rurals del Vallès Occidental.

Aquest dimecres ha tingut lloc la presentació de la la campanya de prevenció d'incendis forestals prevista per a aquest estiu a Terrassa. I la previsió no és per ara crítica però si el juny és sec aleshores ens podríem trobar "en una situació similar a la viscuda l'any 2012, quan va haver-hi aquell gran incendi a Girona", ha recalcat Jordi Moreno, cap del Parc de Bombers de Terrassa. 

Així doncs tot depèn del juny per saber el nivell d'alerta que Terrassa haurà de tenir activat. Com que el temps és imprevisible, l'Ajuntament de Terrassa ha iniciat diverses actuacions per intentar minimitzar el màxim el perill en els boscos del terme municipal. L'alcalde Jordi Ballart, acompanyat del tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, ha detallat els tres grans eixos en què es fonamenta la campanya d'enguany: construir i mantenir netes les infraestructures d'accés per als equipaments d'emergència; donar suport als equips humans dels diferents serveis d'emergència; i sensibilitzar a la població dels riscos i de les mesures a dur a terme en cas d'incendi forestal.

En aquest darrer apartat, Ballart ha mencionat la campanya que s'està duent a terme en 2.500 habitatges ubicats en urbanitzacions i zones properes als boscos per tal de "buscar la implicació dels veïns, no només perquè coneguin els mètodes de prevenció i actuació en cas d'incendi i verificar el sistema d'evacuació". La resta de la població, de l'àrea urbana, també s'iniciarà una campanya que faci èmfasi en la "necessitat de protegir els boscos, i de la coresponsabilitat i cooperació fonamental de tots per tal d'afrontar aquest període de temps tan delicat".

Ampli desplegament humà

El dispositiu d'actuació preparat per aquest estiu s'ha coordinat i ha tingut la col·laboració de tots els cossos d'emergències de Terrassa: Mossos d'Esquadra, Policia Municipal de Terrassa, Bombers, ADF i Agents Rurals. I com han avançat cadascun dels responsables, s'ha incrementat les dotacions de personal per tal d'estar preparats en els pitjors dels casos.

Així, el coordinador de Voluntaris Forestals Terrassa, Joan Albert Sibis, ha explicat que tenen 40 voluntaris treballant en les tasques de manteniment, neteja de camins i accessos, alhora de tasques de vigilància i detecció de columnes de fum. Són 40 voluntaris que aquest estiu podrien incrementar-se en 7 més.

Per la seva banda, Moreno ha explicat que els Bombers tenen destinat 10 persones a l'esquadra forestal, i que en moments crítics -com per exemple ara per Sant Joan- s'hi haurà d'afegir les 7 dotacions habituals més 5 de reforç. Els Agents Rurals tenen prevenint i controlant les àrees boscoses tres patrulles a Terrassa, tot i que a la comarca en són 15 disponibles en cas de necessitar reforços.

El 95% dels arbres de la ventada, recollits

Quant a les actuacions previstes, Ballart ha destacat les gairebé 50 hectàrees de franges perimetrals arranjades aquest any, entre les quals destaquen les de les urbanitzacions de Can Gonteres i Les Martines. També s'ha invertit en la millora d'accesos i dels boscos a Can Bonvilar així com s'han realitzat actuacions al Molinot, Can Parellada i Les Fonts. L'alcalde ha volgut destacar la feina feta a través dels plans d'ocupació de neteja de vegetació acumulada en l'entorn natural i ha destacat que "ja s'han recollit entre un 95-98% dels arbres caiguts durant la ventada de 2014".

La reducció de presència de material combustible i desbrossat feta pels treballadors municipals i voluntaris forestals també ha estat present al voltant del cementiri, la Grípia, o Can Palet i Vista Alegre. Amb totes aquestes actuacions, Terrassa espera reduir el màxim el nivell d'alerta i evitar d'aquesta manera viure algun episodi d'incendi forestal important.