Quant t'estalviaries si apaguessis el «router» i evitessis l'«stand-by» de la tv?

Les llars catalanes podrien estalviar una mitjana de 273 euros anuals de la factura energètica | Aquestes estimacions formen part del X Índex d'Eficiència Energètica de Gas Natural Fenosa

El director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà
El director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà | Gas Natural Fenosa
Redacció
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:41h
Mesures com apagar el router a la nit i evitar tenir aparells com la televisió en stand-by pot suposar un estalvi anual de 190 euros –uns 19 només del router-, segons ha destacat aquest dimarts el director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà, el qual ha proposat col·locar un interruptor múltiple que apagui tots els aparells. "Podríem ser més eficients amb mesures molt senzilles", ha defensat, en roda de premsa, durant la presentació del X Índex d'Eficiència Energètica de la companyia d'energia.

De mitjana, les llars catalanes podrien estalviar uns 273 euros anuals en energia, fet que suposa el 25,9% de la seva factura de gas i electricitat. On hi ha més potencial d'estalvi és en la utilització d'electrodomèstics més eficients i en mantenir-los millor, capítol on s'eleva fins al 40,5% i 505 milions d'euros anuals. Solà ha recordat als usuaris petites mesures que milloren l'eficiència, com canviar la goma del frigorífic, descongelar el congelador habitualment i utilitzar el programa adequat a la rentadora.

El potencial d'estalvi de les llars catalanes suposa 830 milions d'euros, xifra que equival al 0,4% del PIB, i arriba als 7.461 GWh, que seria el consum de la ciutat de Barcelona en enllumenat públic durant 75 anys. A més del capítol dels electrodomèstics, els catalans podrien arribar a estalviar 155 milions d'euros anuals en calefacció, 85 en aire condicionat, 49 en il·luminació i 36 en aigua calenta.

Catalunya és la segona comunitat autònoma més eficient, després de les Balears, amb un Índex d'Eficiència Energètica de 6,60 punts sobre 10, davant del 6,39 del conjunt de l'Estat. Com que ja és més eficient, el potencial d'estalvi és menor, i al conjunt de l'Estat se situa en el 27,4%. L'índex pren una mostra de 3.803 entrevistes a tot l'Estat, i té un marge d'error de +-1,62%. El 57,4% de catalans enquestats han afirmat que en la crisi, l'estalvi d'energia a la llar és igual d'important que abans, prop de set punts més que al global de l'Estat.
 

Presentació X Índex d'Eficiència Energètica a la Llar de Gas Natural Fenosa