La campanya d'incendis 2016 es preveu dura al Vallès Occidental i Terrassa

La Federació d'ADF de la comarca demana extremar les precaucion

Responsables dels ADF i el Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Responsables dels ADF i el Consell Comarcal del Vallès Occidental. | María Belmez
La Torre
14 de juny del 2016
El Vallès Occidental encara una campanya d'incendis "dura" com a conseqüència de la manca de pluja durant la primavera i les restes forestals acumulades de les ventades del 2014, principalment a finques privades, segons ha explicat el president de la Federació d'ADF de la comarca, Enric Sapès. Sapès ha dit que el 2015 va acabar amb un dèficit pluviomètric del 50% i ha afegit que tot i que la primvaera ha estat plujosa en algunes zones de Catalunya, no ho ha estat al litoral, prelitoral ni la zona central. Per això, ha alertat que tota la vegetació que ara està verda per les darreres pluges es començarà a assecar i pot ser un problema de cara a l'estiu si no torna a ploure aquest juny. El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha afegit que això cal sumar la preocupació per les restes forestals de la ventada del desembre del 2014, que encara queden principalment a finques privades de Castellar, Sentmenat i Sabadell. De cara a la prevenció, el Consell ha subvencionat un nou camió per als ADF que permet arrossegar fins a 9.000 kilos i obrir camins.
 
Tant els ADF com el Consell Comarcal han alertat que la campanya d'incendis que comença aquesta setmana serà "dura". Sapés ha alertat que durant el 2015 va ploure "la meitat" del que plou normalment i ha lamentat que la tendència durant el 2016 ha estat la mateixa. Ha explicat que darrerament hi han hagut pluges però ha afegit que el que han fet aquestes ha estat afavorir el creixement d'arbres i plantes que ara estan verdes però que s'assecaran tot just comenci la calor, cosa que generarà "un problema" elevant el risc d'incendis. "Desitgem que al juny plogui i que no hi ha hagi molts episodis de calor com l'any passat", ha afirmat. 

Des del Consell Comarcal, Giménez ha mostrat la seva "preocupació" per aquest fet, al que ha afegit les conseqüències que encara perduren de les ventades. Ha explicat que els treballs a les finques públiques quedaran enllestits al juny però ha apuntat que on encara s'acumulen restes d'arbres caiguts és a les finques privades, especialment aquelles amb propietaris molt petits o abstentistes, de les que hi ha força a la comarca. 

El president ha reconegut que "hi ha zones on no s'ha pogut treballar" i ha alertat que la massa forestal allà acumulada encara estarà més seca que l'estiu passat i pot ser un perill. La zona que presenta més problemes és la de Casterllar-Sabadell-Sentmenant, ja que és on hi ha més propietaris privats. El president ha apuntat també que tenen dificultats per poder trobar quins són els propietaris d'algunes zones i poder fer-los el requeriment perquè la netegin. 

En el cas de Terrassa en canvi, el 95% de la licitació per retirar fusta caiguda i gestionar les restes que es va portar a terme des de l'Ajuntament, i que va incloure a més dels boscos municipals les parcel·les privades pertanyents principalment a l'Associació de propietaris de Terrassa i Matadepera, està enllestida. Pel que fa als paquets que es van ofertar des de l'Associació de propietaris de Sabadell, Castellar, Sentmenat i Terrassa, les feines estan finalitzades al sector occidental –banda dreta del riu Ripoll- i s'estan acabant de retocar algunes zones i queden algunes piles de biomassa pendents de retirar durant l'estiu al sector oriental.

Nou camió

Davant d'aquest escenari, el Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet una aportació de 6.000 euros per potenciar actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals, amb una vigència fins el 31 de desembre del 2016. En aquest sentit, el CCVO ha col·laborat en el finançament d'un nou camió per als ADF amb una aportació de 600 euros. Es tracta d'un vehicle de segona mà adquirit a França que s'ha reparat i adaptat per tal que pugui arribar a zones poc accessibles. Està equipat amb un cabestrant que pot arrossegar 9.000 kilos, motosseres i desbrossadores. El cabestrant li permet arrossegar arbres per realitzar el desembosc de fustes en actuacions de prevenció i emergència. A més, disposa d'un dipòsit de 2.500 litres i bomba per fer una primera intervenció.

Sapés ha explicat que un camió d'aquestes característiques els hauria permès obrir molts camins durant les tasques de la ventada del 2014. Ha explicat que va ser des d'aquella situació, on es van veure desbordats, que van pensar la necessitat d'incorporar un camió com el que aquest dilluns han presentat. 

D'altra banda, el Consell està preparant la licitació de les obres de prevenció que es faran al setembre, dins del projecte 'Actuacions prevenció incendis forestals-anualitat 2015. Projecte Boscos del Vallès 2012-2017' i que arribaran a uns 19 municipis. Per exemple, a l'EMD de Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)es preveu l'arranjament d'1,5 kilòmetres de camins a prop del límit amb Sant Quirze i també la millora de prop d'1,5 hectàrees de franges de protecció. Aquest arranjament ha de permetre més seguretat per al pas de vehicles d'extinció i reduir la velocitat de propagació inicial d'un foc.

La Federació d'ADF del Vallès Occidental comptarà amb 120 voluntaris per a la campanya d'incendis del 2016, que comença el 15 de juny, i el centre de control estarà a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord. A més, hi haurà nou unitats de vigilància de la Diputació de Barcelona i tres punts de guaita.