El PP de Terrassa, solidari amb les víctimes de la matança d'Orlando

Terrorisme, control d’armes i drets dels homosexuals conflueixen en els fets sagnants de Florida

Exterior del local d'Orlando on es va cometre la matança
Exterior del local d'Orlando on es va cometre la matança | Europa Press
La Torre
13 de juny del 2016
Actualitzat a les 12:01h
La junta de la Sección Local del PPC de Terrassa i la de NNGG, a més del grup municipal a l'Ajuntament "condemna enèrgicament el brutal atemptat perpetrat a Orlando. Manifestem tota la nostra solidaritat, suport i pèsam a les famílies i amics de les víctimes mortals i estem amb els ferits i les persones properes, i els hi desitgem que es recuperin aviat"

L’amenaça terrorista contra els EUA, la lluita pels drets de la comunitat homosexual i el debat sobre el control d’armes semblen haver confluït a Orlando, aplegant en un còctel sagnant els temes més explosius del debat polític als Estats Units. La pitjor matança als EUA des de l’11-S en un local que s’havia convertit en un símbol de la comunitat gai a Florida ha colpejat el país. El criminal abatut, Omar Mateen, va jurar fidelitat a Estat Islàmic i l'organització jihadista va reivindicar l'atemptat. Un atac, un més, que torna a reobrir el debat sempre intens sobre el dret d’armes. I tot en plena campanya electoral, una de les més crispades de la història.


Les autoritats es mouen amb cura, mesurant les paraules davant l’estesa de 50 morts i 55 ferits, molts d’ells greus. El president Barack Obama ha qualificat l’atac d’“acte de terror i d’odi”. Amb aquestes paraules, el president assenyala dos components de violència que es donen la mà: el terrorisme contra els valors americans i la intolerància homòfoba, dues vies que no són gens incompatibles. Obama ha dit més, però. S’ha preguntat obertament si ha de continuar sent tan fàcil per un possible criminal de fer-se amb armes mortíferes. Una opinió que xoca sempre amb un segment poderós de la societat.  

Hillary Clinton, en una primera reacció, ha tingut paraules de compassió i solidaritat per les víctimes. Imatge de líder que vol connectar amb la gent que ha patit directament el cop. Després, la candidata demòcrata ha parlat de ser durs enfront el terrorisme però també de defensar els col·lectius que, com els homosexuals, són víctimes de l’odi de la intolerància. L’exsecretària d’Estat ha recordat el seu esforç per introduir mesures legislatives que impedeixin que qualsevol pugui obtenir armes d’assalt.
 
La dreta, a l’assalt  

Per la seva banda, Donald Trump intenta aprofitar l’atac per escombrar cap a casa, sense manies. Ha dit que “Orlando és només el començament” i que els fets mostren les mancances del lideratge nord-americà. El candidat republicà també s’ha preguntat si Obama s’atrevirà a emprar els termes “terrorisme islàmic radical”.   
 
Des dels sectors conservadors, s’apunta contra la suposada feblesa de l’administració Obama en seguretat nacional. El republicà Michael McCaul, president de la comissió de la Cambra de Representants, ha sortit per subratllar que Orlando és “un atac terrorista”. Sebastian Gorka, un expert en terrorisme de línia neocon, ha declarat a Fox News que, a diferència del que diu Obama, “aquest no és un acte d’odi sinó un atac planificat contra els Estats Units”, i ha fet una crida a superar el llenguatge “políticament correcte”.

Els EUA viuen una campanya electoral intensa. Seran uns mesos políticament escalfats d’aquí al novembre en els quals tot acte de violència, dels molts que es produeixen de manera quasi bé quotidiana al país, servirà per incrementar el clima de crispació.