Terrassa debat sobre com garantir uns aliments i aigua segurs i de qualitat

Tant en el sector de l'alimentació com en el de l'abastament de l’aigua es considera fonamental la "innocuïtat alimentària"

La Torre
12 de juny del 2016
Participants en la jornada sobre alimentació i consum d'aigua
Participants en la jornada sobre alimentació i consum d'aigua | Foto: Mina

El Centre Cultural Terrassa va acollir dijous la jornada tècnica La garantia de qualitat i seguretat en els aliments i en l’aigua de consum, coorganitzada per Mina, Aigües de Terrassa i AENOR, i en la qual van intervenir representants de l’Agència de Salut Pública, i les empreses Danone i Viena, a més de les organitzadores de l’acte. La jornada va servir per posar de manifest que, tant en el sector de l’alimentació com en el de l’abastament de l’aigua, és fonamental la "innocuïtat alimentària per garantir la qualitat i seguretat en els aliments i en l’aigua de consum". En aquest sentit, la certificació es va presentar com un instrument clau per aconseguir-ho.

El director general de mina, Josep Lluís Armenter, va remarcar que les empreses que produeixen i distribueixen aigua potable tenen molt més en comú amb la indústria alimentària més tradicional del que es pot pensar. “Malgrat que el consum de boca no superi el 2% del total de l’aigua que consumim de la xarxa, el 100% d’aquesta ha de presentar perfectes garanties sanitàries”, va argumentar. Així, segons Armenter, el control ha d’estar més que garantit i l’aigua s’ha de tractar tota ella com si tingués com a destí final el consum de boca. 

Per aconseguir aquest objectiu, Mina ha ampliat els controls de tota la cadena de procés, de la mateixa manera que es fa amb les cadenes dels productes alimentaris. És a dir, no es conforma amb controlar el producte final, sinó que implementa els conceptes de Gestió de Prevenció del Risc, basats en la metodologia de l’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control. I ho fa a través de la certificació ISO 22000, basada en la implementació d’accions preventives per davant de les correctives per minimitzar el risc de posar en el mercat un producte defectuós. 

“L’ús d’aquesta eina, sense cap mena de dubte, ajuda a la implantació en les empreses alimentàries d’un sistema de gestió que facilita i incrementa la innocuïtat dels seus productes i processos i, per tant, la seguretat i qualitat d’aquests productes”, va declarar el director general de Mina, per concloure que tot això reverteix en un augment de la confiança dels consumidors respecte a l’empresa així com de la pròpia organització en ella mateixa.

Cadena alimentària

El responsable del Sistema de Gestió de la Innocuïtat de Mina, Albert Manero, va recordar que molt poques companyies gestores del servei d’aigua a l’Estat Espanyol disposen d’aquesta certificació. Segons va explicar Manero, el procés per obtenir-la “ha estat complex i ha portat tot un any de treball d’un equip multidisciplinar dins l’organització de Mina”. Per la seva banda, el responsable d’Alimentació a AENOR-Catalunya, Alfons Herrero, va assegurar que la certificació de normes de Seguretat Alimentària permet garantir la seguretat dels aliments i millorar la transparència de la cadena alimentària, assegura la protecció del consumidor, ajuda a complir la legislació i els controls oficials, millora la imatge de l’empresa i augmenta la competitivitat i rendibilitat. 

A la jornada també hi van participar també Irene Corbella, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, així com Ramón Gramage, Quality manager design de Danone, i Raquel Arrebola, directora de qualitat, desenvolupament i control de Viena. Els representants d’aquestes dues empreses, que, com Mina, han obtingut la ISO 22000, van compartir les seves experiències en l’àmbit de la certificació de seguretat alimentària. Marta Brull, sots directora de qualitat de Mina, Aigües de Terrassa, va moderar la taula rodona i Anna Muñoz, reconeguda periodista va conduir la jornada.