Terrassa posa en servei el primer registre de grups d'interès de Catalunya

El registre inclourà tota mena d'entitats i empreses que influeixin directament o indirectament en els processos d'elaboració o aplicació de les polítiques

Lluïsa Tarrida
10 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:30h
Aquest divendres ha entrat en servei el registre de grups d'interès de l'Ajuntament de Terrassa i del seu sector públic, el primer creat per un municipi català. D’aquesta manera, el Consistori dóna compliment a la iniciativa impulsada per la Comissió Informativa Especial de Transparència i materialitzada per acord plenari el passat 25 de febrer, quan es va aprovar la mesura per unanimitat, com a mostra del ferm compromís de l’Ajuntament de Terrassa amb el desenvolupament de la transparència a les administracions públiques.

La finalitat d’aquest registre és, tal com determina la llei de transparència, identificar i donar coneixement públic dels grups d’interès, també coneguts amb els noms de grups de pressió o lobbys, que tenen relació amb l’Ajuntament de Terrassa. 

Aquests grups poden estar constituïts per persones físiques o jurídiques privades i també per organitzacions sense personalitat jurídica que duen a terme activitats de participació activa en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques, amb la finalitat d’influir en l’orientació d’aquestes polítiques en defensa d’un interès propi, de tercers o general. En aquest sentit, es consideren grups d’interès les entitats veïnals, culturals, esportives, solidàries, etc.

Així, el registre inclourà tota mena d’entitats i empreses que influeixin directament o indirectament en els processos d’elaboració o aplicació de les polítiques i la presa de decisions, però també plataformes, xarxes o altres formes d’activitat col·lectiva que constitueixen de facto una font d’influència organitzada per qualsevol canal.

Caràcter voluntari

Els principals efectes d’inscriure’s en aquest registre, entre altres, són poder presentar-se davant dels càrrecs electes, autoritats i professionals públics com a grups d’interès inscrits al registre i formar part de les llistes de distribució d’informació sobre les activitats o les iniciatives de l’Ajuntament i del seu sector públic, relatius a les matèries d’interès que s’hagin fet constar en la sol·licitud d'alta.

La inscripció al registre, que té caràcter voluntari, estableix les obligacions a les quals resten subjectes els grups, com ara acceptar i complir un codi de conducta que ha d’assegurar que l’activitat desenvolupada davant les autoritats, els càrrecs públics i el personal funcionari respecti sempre el marc legal. El tràmit d’inscripció es pot realitzar electrònicament a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament de Terrassa o presencialment a qualsevol de les oficines d’atenció ciutadana.

El registre és públic i gratuït i el seu contingut serà accessible a través del Portal de Transparència Municipal, i per mitjà del Registre de grups d’interès de gestió centralitzada del Portal de Transparència de la Generalitat de Catalunya.