El secretari d'Hisenda explica el model de la nova Hisenda Catalana a Terrassa

Els empresaris assistents han insistit a Salvadó sobre la seguretat jurídica a les empreses davant del plantejament d’un nou model d’Hisenda Catalana

La Torre
11 de juny del 2016
Actualitzat el 12 de juny a les 18:33h

La seu de la Cecot ha acollit aquesta setmana l’exposició i debat sobre “El model de la nova Hisenda Catalana”, organitzat pel Club Cecot Financer Fiscal, i que ha anat a càrrec del secretari d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Lluís Salvadó.

Davant la possibilitat d’un futur canvi de model d’Hisenda per Catalunya, els assistents han iniciat la trobada traslladant a Salvadó la necessitat de salvaguardar la seguretat jurídica de les empreses davant de qualsevol canvi normatiu; un requeriment que el sector empresarial realitza constantment davant de qualsevol modificació legislativa o normativa. L’altre aspecte que han posat sobre la taula, abans de la intervenció del secretari d’Hisenda és l’interès per uns terminis més curts i eficients en la gestió amb l’Administració en un possible canvi de model a futur.

Tenint en compte les preocupacions dels representants empresarials, Salvadó ha exposat que s’està treballant en el desplegament de les quatre lleis que contempla el nou model d’Hisenda i que es concreten en el Codi Tributari, el de Duanes i Cadastre, la Llei General Tributària i la Llei de Definició de Tributs i Impostos.

Dins del Codi Tributari es preveu articular el conjunt de matèries legislatives per regular les administracions tributàries i el règim fiscal. Salvadó ha concretat que el codi inclou la proposta de crear un Consell Fiscal entès com un òrgan que ha ser independent i un punt de trobada entre els intermediaris fiscals i les grans administracions tributàries del nostres país; així com l’articulació d’una oficina del contribuent. Per la seva part, Duanes i Cadastre també patiran canvis estructurals.

Segons el secretari d’Hisenda, tot el plantejament presentat durant la trobada es farà tenint en compte que tot el que no es pugui regular quedarà sotmès al règim fiscal espanyol, basant-se en el dret supletori. Salvadó també ha informat que s’està fent un desplegament legal en el marc que preveu l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com s’han vingut fent a d’altres comunitats autònomes.

Davant les peticions inicials dels empresaris assistents, Salvadó ha traslladat la voluntat de crear instruments més eficients i alhora generar coneixement fiscal i tributari dins la pròpia Administració, propiciant així funcions delegades de l’Agència Tributària i també dels Registres de la Propietat. Això permetrà un increment de l’estructura de personal per poder dur a terme tot el procés. A nivell operatiu, s’ha previst un sistema informàtic robust amb una gran base que permetrà crear dades i detectar perfils dels contribuents sent el seu gran objectiu la persecució del frau fiscal.

Per últim Salvadó ha dit que “el que es pretén és crear una administració més eficient i propera”, per això s’ha de modificar la cultura tributària del país fomentant la transparència i destinant inversions en projectes que tinguin retorn per la societat.

En finalitzar la trobada, els representants institucionals de la Cecot li ha demanat a Lluís Salvadó poder participar activament i fer seguiment en totes les normatives fiscals i administratives que afectin el món empresarial, tal i com van demanar el passat dijous al Vicepresident Oriol Junqueras en relació a l’elaboració dels Pressupostos Generals. En la reunió l’entitat també va reclamar estabilitat en el Govern i l’aprovació d’uns pressupostos per garantir aquesta estabilitat imprescindible per donar confiança a l’empresariat