La CUP vol cooperatives socials a les parades buides del Mercat de Terrassa

S’instal·larien a l’ala on ja hi són les parades socials de Fupar i Ca n’Oliveró, tot creant una mena de “Racó Cooperatiu” del mercat

La Torre
10 de juny del 2016
Actualitzat a les 10:36h

La CUP presentarà a la propera Comissió de Cultura i Innovació i Projecció de la Ciutat, de dia 21 de juny, una proposta per a revifar la vida dels dos mercats municipals de Terrassa mitjançant l’impuls de l’Economia Social i Solidària (ESS).

Es tracta de la instal·lació de projectes cooperatius a les parades que ara mateix es troben buides a tots dos mercats, fomentant així la creació d’una mena de Racó cooperatiu o Plaça Cooperativa dins el propi mercat.

L’Ajuntament (propietari i co-gestor dels mercats) "podria oferir l'exempció fiscal sencera o una rebaixa substantiva en la tassa que tota parada de mercat ha de pagar com a cànon pel règim de concessió de l’espai. Les entitats, botigues i projectes cooperatius, per la seva part, s’hauràn de comprometre a dinamitzar la vida diària del mercat. I més concretament, del racó on se situïn".

A la zona del peix es troben cinc llotges buides. "Per l’altra, l’ala del Mercat que dóna a la cantonada del carrer Rassa amb La Rambla. Allà es troben actualment 5 parades buides, totes seguides, que podrien conformar un Racó Cooperatiu". A més a més, cal destacar que precisament acaba de tancar aquest darrer mes un d’aquests cinc espais: L’obrador de pasta fresca.

La necessitat de revifar aquesta zona del Mercat "és, doncs, evident. I també que existeix l’espai on fer-ho. Un altre aspecte positiu per triar aquest indret per la prova pilot és l’existència, actualment, de dos parades de l’àmbit social: La parada agroecològica Ca n’Oliveró i les flors i plantes de Fupar. D’aquesta manera, ja tenim elements que reforçarien la configuració d’aquest Espai Cooperatiu i Social".

La proposta ja va ser posada en comú amb l’agrupació de paradistes, en una reunió mantinguda amb la seva presidenta, Yolanda Alfaro. Des de l’agrupació asseguren a la CUP que estan oberts a estudiar tot projecte, inclòs aquest. Posen com a condició, però, que en cas que les noves parades estiguin exemptes de pagar el lloguer, aquestes no venguin els mateixos productes o serveis ja existents al mercat (i així no fer competència amb el ja existent).

Des de la CUP, a més a més, es considera que aquestes noves parades poden ser estratègiques en la dinamització dels mercats; tota vegada que el públic que acostumen a moure és més jove que la mitjana del Mercat. Tallers d’art, de bisuteria reciclada, fusteria, teles, llibreries alternatives, projectes relacionats amb la Soberania Alimentària. "I en alguns casos podria servir per alleugerir els costos de pagament d’un local que aquest tipus d’associacions i entitats han d’encarar, tot reubicant-se al nou Racó Social del Mercat de la Independència. I és que ales parades de major dimensió poden acollir també la seu física d’entitats relacionades amb el tercer sector".