Els alcaldes del Bages se sumen al contenciós contra Autema per la C-16

El Consell Comarcal bagenc es presentarà com a codemandat, al costat de la Generalitat de Catalunya | La concessionària ha presentat recurs a un decret que modificava i reduïa el sistema de compensacions que rebia l'empresa anualment

per Nació Manresa, 9 de juny de 2016 a les 11:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell d'Alcaldes extraordinari que es va celebrar aquest dimecres al vespre va aprovar per unanimitat que el Consell Comarcal del Bages es presenti com a codemandat, al costat de la Generalitat de Catalunya, en el contenciós que hi ha obert amb la concessionària Autema. L'empresa no accepta la modificació del decret aprovada per la Generalitat, per la qual es redueixen les compensacions que Autema rep anualment.

El juliol de l'any passat, el Departament de Territori i Sostenibilitat, va impulsar l'aprovació del decret 161/2015 pel qual es modificava el sistema de tarifes que rebia la concessionària Autema per l'explotació de l'autopista C-16. El model que existia suposava la garantia d'uns excedents d'explotació previstos al Pla Econòmic Financer de la concessionària, excloent el risc de demanda. El nou model proposa que l'import a compensar es determini a partir del trànsit real que circuli per l'autopista, ajustant-se millor a la realitat econòmica actual. L'empresa va presentar recurs contra aquesta modificació i ara el Consell Comarcal del Bages entrarà en el procés judicial, posicionant-se al costat de la Generalitat, per tal de fer tota la força possible perquè finalment es puguin rebaixar les compensacions a Autema i la gestió de l'autopista redueixi el gran impacte econòmic que té per a les arques públiques.


Aquesta és la decisió que s'ha pres després d'encarregar un informe jurídic per analitzar la concessió de la C-16 i la possibilitat d'interposar una demanda judicial des del Bages. Els alcaldes, que ja fa mesos que estan en peu de guerra per la gestió de la concessió de l'autopista i el greuge que suposa per al territori, van explicar en el seu moment que l'empresa va rebre 257 milions d'euros com a compensació pels descomptes des de l'any 1999, un lucre que es va considerar "absolutament desorbitat" per part dels batlles.

Els alcaldes ja han avançat que, per altra banda, continuaran reivindicant davant la Generalitat la millora de les bonificacions en el tram del Bages.

 

Participació