TeC presenta una proposta per lluitar contra el frau fiscal a Terrassa

Terrassa en Comú presenta una moció per incloure en la contractació pública "criteris socials i responsables" i penalitzar aquelles empreses que tinguin vinculació amb paradisos fiscals

per La Torre , 7 de juny de 2016 a les 16:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimarts, Terrassa en Comú ha presentat la moció que portarà al proper ple municipal de juny per incloure en la contractació pública mecanismes de lluita contra el frau fiscal i l'evasió d'impostos via paradisos fiscals. "Aquesta proposta vol incorporar criteris socials i responsables en els mecanismes de contractació pública. Uns mecanismes que permetin des de l'Ajuntament de Terrassa sumar esforços per un canvi de model econòmic i de desenvolupament" ha explicat la regidora Marta Muntanyola.

La moció inclou com a acord una clàusula essencial per a la contractació pública amb l'obligació de "declarar les activitats en paradisos fiscals segons la llista oficial elaborada per la Unió Europea i l'estat Espanyol", ha explicat Quim Guitart. Les empreses que optin a alguna licitació pública hauran d'explicar si tenen alguna vinculació amb paradisos fiscals i prohibir-ne la seva participació en el cas que realitzin activitats il·legals com evasió d'impostos i/o blanqueig de capitals.


Terrassa en Comú vol que en el cas que aquestes relacions amb paradisos fiscals siguin licites, l'empresa hagi de demostrar-ho mitjançant la "documentació adequada amb els moviments financers concrets" i tota la informació relativa a aquestes actuacions i donar publicitat al perfil de contractant municipal que l'empresa ha declarat tenir relacions amb paradisos fiscals.

Finalment, en el cas que, formalitzat un contracte públic municipal, es verifiqui la falsedat de la declaració de l'empresa contractista o subcontractista de no tenir cap relació financera o econòmica en un paradís fiscal, es considerarà "falta greu amb imposició de penalitats" i, si s'escau, la resolució del contracte i s'incoarà expedient de prohibició de contractar per incompliment de clàusules essencials del contracte.


Des de TeC creuen que la idea dels "paradisos fiscals és incompatible amb la democràcia". "La ciutadania demana unes polítiques tributàries que permetin que els ingressos que obtenim a les ciutats reverteixin en serveis pel conjunt de la ciutadania", sentencien.

 

Participació