Charo Moreno inicia una recollida de roba i diners per als refugiats de Grècia

La veïna de Terrassa, que va ser voluntària al camp d'Idomeni el passat mes d'abril i que hi torna a d'aquí uns dies, ha creat una associació amb quatre persones més per recaptar fons per ajudar a les persones que fugen del seu país cap a Europa

Lluïsa Tarrida
05 de juny del 2016
Charo Moreno en l'acte de presentació per recaptar fons per als refugiats
Charo Moreno en l'acte de presentació per recaptar fons per als refugiats | Foto: Cristóbal Castro

L'egarenca Charo Moreno va treballar de l'1 al 15 d'abril al camp d'Idomeni i Eko, a Grècia, ajudant els refugiats en tot el que podia. No hi anava sola. Estava acompanyada per en David Estruch, un veí de Sant Quirze i infermer del SEM. La seva història la va recollir ara fa unes setmanes La Torre i més enllà de quedar-se en una anècdota o en una experiència voluntariosa, ambdós vallesans van decidir que també des de la seva ciutat podien continuar ajudant i col·laborant per facilitar la vida als milers de persones que arriben a Europa en condicions infames.

D'aquesta manera, juntament amb tres persones més, van crear l'associació Ajudem Ayudamos Help que té com a principal objectiu recaptar diners però també roba per a les persones que arriben a Europa fugint del seu país. Un dels seus projectes que està tenint per ara molt bona acollida és l'enviament de 4.000 ous setmanals als camps de refugiats. "Quan vam ser allà vam veure que un dels principals dèficits en l'alimentació d'aquestes persones era la proteïna animal, així que ens va semblar una bona idea enviar ous", ha explicat Moreno a La Torre

A més de poder aportar la roba -ara d'estiu- per als refugiats, l'entitat sense ànim de lucre també ha començat a vendre samarretes per al preu de 10 euros, que van destinats íntegrament als fons per a refugiats. Es poden comprar a la botiga de bicicletes Cicles Morenito, també en aquí es pot portar la roba. "Vam pensar que a més de fer un compte bancari on la gent pugui posar el seu gra de sorra també podíem fer samarretes, d'aquesta manera, aquells que són més reticents a donar diners a gent que no coneix, pot venir a veure'ns i saber que aquests diners aniran directes a ajudar els refugiats", diu l'egarenca. Actes com els celebrats aquesta setmana a la parròquia de Sant Josep, a Can Palet, serveixen per donar a conèixer l'experiència personal i sensibilitzar als egarencs però també per explicar quina feina fan i recaptar diners per a la causa.

Moreno ha decidit tornar a Grècia el proper 10 de juny per portar ella mateixa els diners i la roba recollida. Allà, ja l'espera en David, i ambdós decidiran quines són les necessitats actuals i destinaran els diners a comprar ja sigui aliments, medicaments o productes d'higiene. Aquesta vegada però no podrà anar a Idomeni ja que el camp va ser desmantellat. "Han repartit els refugiats en petits camps militaritzats. Això fa que sigui més difícil repartir l'ajuda proporcionada des de les organitzacions i voluntaris", pel fet que tots aquells projectes iniciats ja fossin d'escolarització, atenció sanitària, banys.... han quedat aturats. A més, "els militars no deixen que s'entri a realitzar cap tipus d'activitats amb ells i només reparteixen aliments no atenció sanitària, i hi ha moltes persones malaltes que necessiten medicaments". 
 

Moreno i Estruch són voluntaris als camps de refugiats d'Idomeni Foto: Cristóbal Castro