La FAVT vol canviar les regles de poder al Consell de Districtes de Terrassa

La Federació de Veïns presenta esmenes al Reglament de Participació Ciutadana | Consideren una "agressió" que en el Consell una persona a títol individual "tingui el mateix valor" que un representant d'una associació veïnal i que els polítics tinguin "veu i vot" en les decisions

La Torre
31 de maig del 2016
Actualitzat el 01 de juny a les 7:04h
El passat divendres 27 de maig, la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa van presentar les al·legacions corresponents al nou Reglament de Participació Ciutadana de Terrassa. L'entitat veïnal considera que hi ha "aspectes clau que no estan ben resolts", especialment, aquells que fan referència a "com millorar la participació de les entitats i dels ciutadans, sense que la participació d'aquests a títol individual, desvirtuï i afebleixi la participació de les entitats". Això, conjuntament amb "alguns aspectes menors, de tipus tècnic", ha dut a l'entitat a presentar un document amb una sisena d'esmenes.

La FAVT considera que l'aspecte més difícil de resoldre en totes les disposicions d'aquest Reglament és com afavorir la participació individual sense debilitar la participació col·lectiva de les entitats. I això, diuen, en el cas dels Consells de Districte "no està ben resolt". Diuen que la solució exposada és "equivocada" perquè "equiparar en importància la participació en els Consells de persones individuals, que no representen a ningú, a la dels representants de les entitats veïnals, que representen a molts veïns, "constitueix una agressió a la participació de les entitats i fins i tot al sentit col·lectiu de la participació en una societat que té tendència a la individualització". La seva argumentació diu que "si aquesta reglamentació dels Consells es porta endavant, en res beneficiarà a les entitats perquè si se li dóna al mateix valor a l'individu que als representants d'entitats".

Així mateix, consideren que en el Plenari dels Consells de Districte troben lícit i no negativa la presència de representants de cada grup polític amb representació municipal per tal que així puguin tenir informació sobre els assumptes que afecten cada Districte, però creuen que la seva forma de participar hauria de limitar-se a "tenir veu però no vot" ja que disposen d'altres òrgans per tal de discutir i expressar el seu vot.

Entre les esmenes presentades hi ha també la petició de crear una nova figura político-administrativa que gestioni les diferents necessitats dels barris perifèrics de la nostra ciutat ja que consideren que aquests tenen problemàtiques molt concretes que sovint no es veuen representades en els consells de districtes. Delimitar el nombre de veïns o entitats que han de donar suport a una iniciativa per tal que aquesta tiri endavant és un altra de  les peticions que sol·liciten que s'incloguin en el redactat final del reglament.
 

Document amb les esmenes de la FAVT


Antecedents
Des de la FAVT consideren que la necessitat d'aconseguir una adequada participació de les entitats i els ciutadans de Terrassa en la gestió dels assumptes públics és un element fonamental per al desenvolupament i el bon govern de la nostra ciutat. L'entitat recorda que el juny de 2014 es va entrar un primer document per tal de treballar sobre el Reglament de Participació Ciutadana, ja obsolet. L'Ajuntament de Terrassa però va ser "incapaç" d'arribar a un consens amb la resta de partits polítics.

Després de les eleccions, arran de la Constitució dels Consells de districte, la FAVT va demanar a les associacions federades que no participessin en aquests òrgans, per mostrar la seva desaprovació per un "vell i ineficaç reglament" i per reclamar-ne l'aprovació del nou en un marge de pocs mesos. El gener de 2016, la regidora de Qualitat democràtica, Meritxell Lluís, es va reunir amb la FAVT i es va comprometre a portar a aprovació inicial el nou reglament en el Ple del mes de març.

A partir d'aquest moment, la FAVT va tornar a estar en els òrgans de participació. El compromís s'ha complert, el Reglament es va aprovar inicialment el 31 de març i, en aquests moments, està en període d'exposició pública. Per aquest motiu, ara la FAVT ha decidit avaluar el nou reglament, en el sentit de si aquest respon al que consideren que ha de ser un "sistema de funcionament que doni respostes adequades per garantir una participació efectiva d'entitats i ciutadans en els assumptes públics de la nostra ciutat".