Els clubs de Terrassa donen suport a la Lliga BBVA Hockey Plus

Es tracta d'una competició a nivell de Catalunya entre equips d'hockey herba formats per persones amb discapacitat intel·lectual

La Torre
28 de maig del 2016
Fupar, BBVA i Federació Catalana d'Hockey patrocinen aquesta lliga
Fupar, BBVA i Federació Catalana d'Hockey patrocinen aquesta lliga | Foto: BBVA

Fupar, BBVA i Federació Catalana d'Hockey patrocinen aquesta lliga Foto: BBVA


El Grup BBVA, la Federació Catalana de Hockey i FUPAR Fundació han presentat la Lliga BBVA Hockey Plus, un projecte d'inclusió social en el món de l'esport que arrenca en la temporada 2016-2017.

La Lliga BBVA Hockey Plus és una competició a nivell de Catalunya entre equips d'hockey herba formats per persones amb discapacitat intel·lectual. En ella hi participen 12 Centres Especials de Treball de diferents fundacions juntament amb els principals clubs catalans d'aquest esport: Egara, Atlètic, Polo, Barça, Terrassa, Iluro, Junior i Catalònia.

Tots ells han estat a la presentació, presidida per Xavier Queralt, conseller delegat de CatalunyaCaixa i representant del Grup BBVA a Catalunya, acompanyat d'Ignasi Cusidó, president de Fupar i Narcís Carrió, president de la Federació Catalana de Hockey.

L'objectiu és que persones amb discapacitat intel·lectual que habitualment juguen a hockey herba tinguin una lliga organitzada com qualsevol altra categoria de jugadors, amb els mateixos drets i deures que la resta d'equips. El projecte contribueix així a fer un món més respectuós amb la diversitat i garanteix que les persones amb discapacitat gaudeixin dels mateixos drets com a persones, segons ha explicat Marta Puig, directora del Centre Ocupacional de Fupar i coordinadora del projecte.

Per la seva part, Xavier Queralt ha coincidit en aquest aspecte destacant que "com a societat tenim molta feina a fer per crear ponts i oportunitats que facilitin la integració plena de les persones amb algun tipus de discapacitat". I ha afegit que "l'esport, en aquest context, és un gran element cohesionador".

Equips i clubs participants

Amb aquesta voluntat es defineix un pla d'inclusió social del qual participaran els clubs esportius i les entitats participants. Aquest pla pot variar en funció de la peculiaritat de cada club o entitat i del perfil dels jugadors. Principalment es pretén que el club cedeixi l'espai per a l'entrenament dels jugadors de la Lliga BBVA Hockey Plus, que aquests entrenaments també puguin ser compartits amb altres equips del club, que es juguin partits amb jugadors d'altres categories, que es participi dels actes de la secció i del propi club, que es participi en clínics de tecnificació i es comparteixin accions amb jugadors dels primers equips.

La Lliga BBVA Hockey Plus ajuda a consolidar els vincles i la feina prèviament feta en matèria d'inclusió social entre els clubs i les entitats participants. Així a Terrassa, l'Escola l'Heura del Vallès treballa amb l'Atlètic Terrassa Hockey Club, Fupar amb el Club Egara i properament, Prodis ho farà amb el CD Terrassa. A Barcelona, l'Escola Paideia, el Taller Sant Camil, el Taller Sant Josep, el Taller Artesà i el Taller Sant Jordi estan vinculats al FC Barcelona, les Escoles Fàsia amb el Catalònia Hoquei Club, i el Centre Ocupacional Paideia i el de Les Corts, amb el Real Club de Polo de Barcelona. Al Maresme, la Fundació El Maresme, el Centre d'Educació Especial Les Aigües i el club FEM, col·laboren amb l'Iluro Hoquei Club. Finalment, a Sant Cugat, el Grup Catalonia treballa amb el Junior FC.

Pol Amat, ex-jugador de hockey herba que ha participat en 5 Jocs Olímpics i que alhora és treballador del Grup BBVA, ha estat present a l'acte recolzant el projecte. Amat ha volgut remarcar les virtuts de l'esport, sobretot ha destacat "la força motivadora i aglutinadora que té". Amat, ha qualificat d'encert la Lliga BBVA Hockey Plus i ha afegit que el "participar d'una competició regular en un entorn completament normalitzat, aporta moltes coses als jugadors, la més important la vivència, per part de tots, de la integració social completa". 

Competició regular

La Lliga BBVA Hockey Plus és una competició regular, la primera competició estable d'aquest tipus a nivell català, amb partits regulars i una fase de play off. La gestió de la mateixa va a càrrec de la Federació Catalana de Hockey. Aquesta ha previst jornades quinzenals en un format de tots contra tots. El calendari definitiu s'establirà al setembre. La lliga culminarà amb una festa final on es jugaran els partits per la classificació definitiva. Independentment del resultat d'aquesta, tots els jugadors obtindran medalla.

El reglament que s'utilitzarà en els partits serà el ParaHockey (learning disabilities) adaptat a les necessitats d'aquests jugadors. En total es preveu que hi participin entre 120 i 150 jugadors, que seran entrenats per entre 24 i 28 tècnics professionals.

La presentació en societat de la Lliga BBVA Hockey Plus tindrà lloc el 4 de juny amb una gran festa participativa a la ciutat de Terrassa, bressol d'aquest esport a Catalunya.