El mNACTEC Terrassa ofereix tallers sobre objectes mèdics sorprenents

La iniciativa s’emmarca en el conveni de col·laboració entre el Museu d'Història de la Medicina de Catalunya i el museu egarenc

La Torre
25 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:26h

La Venus Anatòmica, figura que es podrà veure en l'exposició Foto: mNACTEC


De maig a juny i d’octubre a novembre, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) exhibirà a l'entrada de l'exposició El cos humà. Com sóc jo? un instrument mèdic, que serà diferent cada mes. El visitant podrà contemplar des d'escultures de cera del segle XIX que exposen l'interior del cos d'una dona embarassada fins a instruments que van pertànyer a personalitats com el naturalista Odón de Buen, pilar de l'Oceanografia espanyola. La iniciativa s’emmarca en el conveni de col·laboració entre el Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i el mNACTEC.
 
A més de l'exhibició dels objectes mèdics, un dia al mes s’organitzaran tallers i xerrades al voltant d'aquestes peces per aprofundir en la seva història i el seu funcionament.
 
Diumenge 29 de maig: La Venus Anatòmica

El mes de maig l’objecte exposat és la Venus Anatòmica, una preparació de cera del segle XIX que mostra el rigor anatòmic dels components interns del cos humà. El diumenge 29 de maig, a les 11 hores, s’oferirà una xerrada sobre la creació dels models anatòmics com una forma d'estudi i d'espectacle, a càrrec d’Enric H. March, escriptor, editor, fotògraf, crític literari i professor de Llengua catalana i castellana. El mateix dia, a les 11.30 hores, els més petits podran participar en el taller familiar en què es modelarà el cos de la Venus i se’n dissenyaran les diverses parts d'acord a l'explicació prèvia.
 
Al juny l’objecte protagonista serà la balança hidrostàtica, adquirida pel professor Odón de Buen, naturalista i divulgador científic de finals del segle XIX i principis del XX. La xerrada del diumenge 19 de juny anirà a càrrec d’Agustí Nieto Galán, professor d’Història de la ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i se centrarà en la figura d’aquest divulgador, que va utilitzar les ciències naturals per difondre entre les classes populars les seves idees republicanes i darwinistes. El mateix dia, s’oferirà el taller familiar en què els participants elevaran un globus a partir de la condensació de gasos.
 
La caixa de lents optomètriques, un objecte que permet detectar defectes visuals a través de l‘ús de diferents lents, es podrà veure durant el mes d’octubre. Seguidament, al novembre es tancarà el cicle amb l’exhibició de la trituradora d’òrgans i diverses activitats al voltant d’aquest sorprenent objecte mèdic.