Terrassa acull la final del concurs E-Motion Festo Automation SAU

FESTO ha triat el Campus de la UPC a Terrassa per l'organització d'aquesta iniciativa pilot, que el proper curs s'estendrà a totes les universitats de l'Estat

La Torre
24 de maig del 2016
Actualitzat el 25 de maig a les 7:51h
El proper dia 25 de maig, entre les 11 i les 13h, tindrà lloc a l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Audiovisuals i Aeronàutica de Terrassa (ESEIAAT), la gran final del concurs E-Motion Festo Automation SAU que organitza aquesta empresa multinacional amb  la col·laboració del Departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial (ESAII) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

A la final competiran tres equips d'estudiants de l'ESEIAAT del Grau en Enginyeria en Electrònica Industrial i Automàtica que  han desenvolupat durant aquest quadrimestre una aplicació industrial amb el manipulador elèctric de FESTO anomenat 2D Mini-H Gantry, un sistema automatitzat que s'instal·la en plantes de producció electrònica per al muntatge de peces petites o per automatitzar laboratoris.
 
Fa uns mesos, l'empresa Festo Automation SAU i l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Audiovisuals i Aeronàutica de Terrassa (ESEIAAT) van convocar el primer concurs d'automatització E-Motion Festo Automation SAU. Aquest concurs està dirigit a estudiants que cursen l'assignatura Fabricació Automatitzada i Robòtica Industrial  dins del grau Grau en Enginyeria en Electrònica Industrial i Automàtica.

La inscripció inicial, va ser d'un total de 10 equips, dels quals FESTO en va seleccionar 4. Des de llavors, els equips seleccionats formats entre 2 i 4 estudiants han desenvolupat aplicacions industrials viables econòmicament amb el manipulador elèctric FESTO  2D Mini-H Gantry, un sistema automatitzat que s'instal.la en plantes de producció electrònica per al muntatge de peces petites o per automatitzar laboratoris. Aquest sistema té la capacitat de moure's sobre l'espai , amb tota la seva estructura, en sentit  horitzontal i vertical segons les ordres programades. Els participants havien de posar a prova el seu talent i la seva imaginació amb aquest dispositiu i amb altres complements tecnològics que ha facilitat l'ESEIAAT a petició dels participants, segons les necessitats dels seus projectes.
 
 Laerning by making a l'ESEIAAT
 
Ara, dels 4 equips que han participat, 3 han arribat a la final del proper dia 25 de maig a les 11h a l'ESEIAAT. Els tres equips hauran de demostrar al vestíbul de l'ESEIAAT, en viu i en directe, les evolucions de les seves aplicacions i, a més, hauran de defensar el seu projecte davant del jurat des del punt de vista de la seva viabilitat econòmica. De fet, els organitzadors del concurs valoraran sobre tot  la viabilitat del projecte, de manera que l'aplicació pràctica dels coneixements es converteixi en un pas destacat de cara a potenciar l'esperit emprenedor i la integració laboral de l'estudiantat. Per tant els projectes han de ser innovadors i emprenedors, amb capacitat de transferència de tecnologia al teixit industrial.

Aquest concurs suposa una iniciativa més de l'ESEIAAT en la implementació de pràctiques docents innovadores que fomentin el concepte Learning by making (aprenent fabricant) i que apropin a l'estudiantat politècnic a la realitat professional i industrial. En aquest sentit, Festo Automation SAU - que ja organitza concursos similars en l'àmbit Graus Superiors Professionals a nivell estatal- ha triat l'ESEIAAT per impulsar aquesta experiència de manera pilot i estendre-la el curs vinent a universitats de tota Espanya.
 
Finalistes, jurat i premis
 
Els premis als guanyadors o guanyadores del concurs E-Motion consistiran en una setmana de formació en l'empresa  Festo en diverses àrees de l'automatització, robòtica mòbil, pneumàtica o visió artificial, i en un viatge a Alemanya per conèixer les instal·lacions de la seu central de Festo, on podran apropar-se als processos de fabricació i viure de prop la Industry 4.0.
 
El jurat de la final estarà composat pel director general de FESTO, Xavier Segura; el Director de vendes de FESTO, Ignacio Salas; el director de la Fundació CECOT Innovació, Abraham Arcos;  i la professora Rita Planas, del Departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial (ESAII) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
 
Els estudiants que participaran a la final són, de l'equip A Pau Pérez i Xavier Vilanova. De l'equip B Cristina Martínez i Oriol Rovira. De l'equip C, Llorenç Pere Bauza, Albert Etxániz i Xavier Pujadas