F.Ascaso, la pistola fabricada a Terrassa

L'arma, de la que se'n van fer 8.000 exemplars, va estar en mans de les milícies anarquistes durant la Guerra Civil

J.M.O.
29 de maig del 2016
Actualitzat el 01 de juny a les 7:17h
El model de pistola F.Ascaso
El model de pistola F.Ascaso | Foto: R.D.

El taller Casa de Bach de Terrassa es va dedicar a la fabricació de la pistola Astra, coneguda a la ciutat com a F.Ascaso, per Francisco Ascaso, un líder anarquista, amic de Bonaventura Durruti i mort el 18 de juliol de 1936 en l'assalt al quarter de les Drassanes de Barcelona.

L'Astra 400 model 1921 va ser la pistola reglamentària en les forces armades espanyoles des de 1921 al 1946, com s'explica a Records de Terrassa.

Durant la Guerra Civil, es van fabricar dos models en la zona republicana, un d'ells a Alginet (València), que porta estampat les inicials R.E. (República Espanyola), i l'altre a Terrassa, en el que era la fàbrica 290 depenent de les Industrias de Guerra de Cataluña. Se'n van fer unes 8.000. Estan marcades "F. ASCASO. TARRASA. CATALUÑA".

L'egarenca es va començar a produir a partir de 1937 i és la que va ser lliurada a les milícies anarquistes. L'Ascaso, de la mateixa manera que la República Espanyola, es diferenciava de l'original pels marcatges i les estries, amb una volta de 31 centímetres.

Els experts diuen que la seva qualitat no era el de les originals basques d'abans del conflicte bèl·lic, atesa la mancança de matèries primeres i maquinària escaient, però eren més que acceptables. En els primers exemplars es va detectar un petit problema en la molla recuperadora que envoltava el canó, ja que era massa dur i complicava el correcte retrocés i funcionament. No es va trigar a arreglar-ho. L'Acaço era blava i brillant, resultat del procés d'oxidació artificial. Els carregadors, senzills i de gran capacitat, tenien la inscripció "ASCASO TARRASA 9 LARGO" a la base

Si algú vol saber on era aquest taller només ha d'anar al número 6 del carrer de Sant Isidre.