Limitar el sistema de targetes de FGC de viatges il·limitats no em sembla lícit

Conrad Ferrer, usuari dels Ferrocarrils, es mostra crític amb el canvi que ha realitzat aquesta setmana l'empresa de transport públic sobre els títols de la T-Jove, T-Trimestre o T-Mes

Conrad Ferrer
13 de maig del 2016
Des d'aquest dimarts FGC ha decidit modificar el sistema de validacions per tal d'acabar amb la possibilitat d'utilitzar targetes amb un nombre il·limitat de viatges en dos zones tipus la T-Jove, T-Trimestre o T-Mes, per fer trajectes des de Barcelona a Terrassa o a l'inrevés. Aquest trajecte requereix un títol de tres zones, però el funcionament del sistema en cas dels títols de viatges il·limitats et permetia fer-lo amb un de dues zones.

Això és possible perquè els títols de viatges il·limitats només tenen en compte la zona on has validat per primer cop la targeta, i si la valides per primer cop a estacions de la zona 2 com Sant Cugat o Rubí, un trajecte de Barcelona a Terrassa el sistema el veia  com dos viatges en total: un de Barcelona a zona 2 i un altre de zona 2 a Terrassa, ja que només té en compte la zona de primera validació. Tot això sense la necessitat de baixar del tren a la zona 2 per tornar a validar la targeta, ja que a l'entrar a Barcelona no es modificava la zona inicial (ja que de la zona 1 (BCN) a la zona inicial (Rubí/Sant Cugat, que és la 2)  només són dos zones,i et permet l'entrada), i al sortir a Terrassa es pensava que venies de la zona inicial (Rubí o Sant Cugat), ja que només té en compte la zona de primera validació, i no sabia que en realitat venies des de Barcelona.

Ara, al validar per sortir a qualsevol estació de Terrassa la validadora no et deixa passar i t'avisa amb un "zona incorrecta", havent d'avisar al personal d'FGC que t'informen que mentre duri el període informatiu sobre aquesta nova situació no multaran a ningú, i que en cas de voler seguir viatjant has de bescanviar el títol de 2 zones per un de 3 zones pagant-ne la diferència a qualsevol centre d'atenció d'FGC. Mentre tenen la teva targeta aprofiten per fer-li una marca amb bolígraf, probablement per multar-te en cas de que la segueixis utilitzant i t'enxampin.

De fet, es podria seguir fent servir una tarjeta de dos zones si quan arribem a la zona 2, sortim de l'estació i tot seguit tornem a entrar validant la targeta, fent així dos viatges de veritat. Però això afegiria la incomoditat d'haver d'agafar el següent tren que passi amb el destí que volem.

Personalment trobo que no és lícit que ara decideixin limitar el sistema, ja que som molta la gent que l'utilitzem per estalviar-nos el que val de més un títol de 3 zones i tampoc es tracta de cap il·legalitat ni infracció de les normes d'ús dels títols de viatge de l'Autoritat del Transport Metropolità (l'organisme que expedeix les T-Jove, T-Mes,...) , considerant que l'efecte d'un viatge de Barcelona a Rubí i un altre de Rubí a Terrassa és el mateix que el d'un sol viatge Barcelona-Terrassa. 

Ara tocarà esperar per saber si RENFE decideix també prohibir aquest trajecte directe, ja que de moment tot indica que només ha sigut FGC qui ho ha fet.

Conrad Ferrer