La Biblioteca Josep Mateu i Miró de Castellbisbal celebra 5 anys de vida

L'auditori d’Els Costals l'obra "L'abanderat. El bibliobús del front" aquest divendres

La Torre
13 de maig del 2016
Aquest mes de maig la Biblioteca Josep Mateu i Miró celebra que fa cinc anys que es va traslladar al nou equipament d’Els Costals. Per commemorar aquest cinquè aniversari divendres, 13 de maig, a les 19 hores, es representarà a l’auditori d’Els Costals l’obra L’abanderat. El bibliobús del front, que posa en valor el paper importantíssim de les biblioteques durant la Guerra Civil, que van ser claus en la transformació d’una societat analfabeta i pobra.

L’espectacle, protagonitzat per dos actors i dues actrius que interpreten més de 15 personatges, està basat en fets, persones i anècdotes reals, fruit de la recerca exhaustiva i acurada que n’ha fet Rizoma Teatre. El resultat ha estat una commovedora obra que recrea la història del bibliobús del Servei de Biblioteques del Front, un camió que donava cabuda a més de 2.000 llibres i 750 fullets i revistes.

Un bibliobús que va fer 18 viatges fent préstecs de llibres a primera línia de front i que va portar prestigiosos intel·lectuals i escriptors catalans cap a França, quan es produí l’èxode republicà. Un cop acabada la representació, d’uns 70 minuts de durada aproximada, es farà un col·loqui amb el públic assistent a l’obra.

Més serveis, més usuaris

Tot i estar en funcionament des del 1977, el trasllat de la biblioteca al centre cultural Els Costals ha suposat una millora del servei, que ara compta amb unes instal·lacions modernes, accessibles i ben equipades, que permeten oferir més recursos als ciutadans. Destaquen, entre d’altres, els 145 punts de lectura i els 14 ordinadors d’ús públic, a més del fet que actualment el seu fons, sense comptar les revistes, és de més de 34.200 volums.

Des de que es va inaugurar la nova seu, al maig del 2011, la Biblioteca Josep Mateu i Miró també ha augmentat un 34% el nombre d’usuaris, xifra que ja arriba a més de 4.400 persones. En aquests cinc anys, també ha incorporat nous serveis vinculats amb les noves tecnologies com ara el préstec gratuït de llibres electrònics o el carnet de la biblioteca al mòbil.