La Policia de Terrassa retira la querella contra la regidora de la CUP

Maria Sirvent considera que es tracta d'una "victòria dels moviments socials i a la pressió popular" i es mostra satisfeta perquè s'ha obert el debat a la ciutat sobre la necessitat de canviar el model policial

Lluïsa Tarrida
12 de maig del 2016
Actualitzat a les 19:47h
Maria Sirvent, regidora de la CUP, i Mireia Pi, membre de SAT
Maria Sirvent, regidora de la CUP, i Mireia Pi, membre de SAT | Foto: Lluïsa Tarrida

Maria Sirvent, regidora de la CUP, i Mireia Pi, membre de SAT Foto: Lluïsa Tarrida


"La querella no tenia cap base jurídica, ja que les meves paraules eren una constatació de la llibertat d'expressió en una cambra democràtica com és el ple municipal", ha explicat la regidora de la CUP de Terrassa, Maria Sirvent, que ha afegit "l'anunci per part dels agents policials de la retirada de la denúncia ha estat una victòria dels moviments socials i de la pressió popular, ho considerem una gran victòria de la mobilització ciutadana". 

D'aquesta manera es posa punt i final a la notícia que va saltar a principis d'any quan la CUP de Terrassa va fer públic que 15 policies locals havien interposat una querella contra la formació i contra la seva regidora, Maria Sirvent. "Per injúries i difamacions contra el cos municipal, en uns comentaris fets en el ple de juliol", segons van indicar aleshores els portaveus de la Policia Municipal de Terrassa.

Aquest dilluns, Sirvent es va reunir amb els agents i aquests li van manifestar la seva intenció de tirar enrere el procés judicial. "No es van disculpar però sí que em van dir que preferien optar pel diàleg, que ara s'encetava un nou cicle al cos policial i que estaven ben predisposats a participar de forma activa en el canvi de model policial que es debatrà properament", ha manifestat la regidora de la CUP. Al seu costat, Mireia Pi, de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa, afirma que "el nostre objectiu, ara complert, era que es parlés d'una seguretat que va més enllà de la repressió o de la reacció, nosaltres volem que es posi l'accent en l'educació i en la prevenció dels conflictes socials".

En aquest sentit, l'advocada ha explicat que creuen que tot l'enrenou derivat de l'anunci de la querella ha estat positiu, ja que "hem obert el debat a la ciutat que calia un canvi en el model de seguretat". En aquesta direcció va anar la proposta de resolució del mes de gener. Una proposta que incloïa la presentació per part de l'equip de govern d'un document d'anàlisi transversal de la seguretat a Terrassa i que es posarà sobre la taula el proper 23 de maig dins del Consell de Seguretat. Un cop explicat el document, està previst que en les properes setmanes es duguin a terme unes jornades de debat amb grups polítics, cos policial, entitats veïnals, associacions i plataformes, a més dels col·lectius socials, per marcar les línies que haurà de contemplar el nou pla director de Seguretat a Terrassa.  

Sirvent, que ha agraït públicament el suport rebut d'Alerta Solidària i Solidaritat Antirepressiva de Terrassa, ha subratlla que arran de la denúncia també es va donar veu a la necessitat de "suprimir el grup d'intervenció especial de la Policia Municipal de Terrassa, una reivindicació que mantenim i que seguirem lluitant fins que se suprimeixi el GIE". 

Campanya de suport i càmeres als uniformes

La denúncia interposada el mes de gener va generar una intensa polèmica i dures paraules entre els diferents grups polítics. Tots els partits del Consistori es van posicionar, i la CUP va rebre el suport explícit de Terrassa en Comú, ERC-MES, ICV EUiA -també des dels sindicats o col·lectius com la FAVT, la Taula de l'Aigua o l'Observatori de Drets Socials- mentre que des del PP i C's van optar per defensar la policia municipal de Terrassa
 

Concentració en suport a la regidora Sirvent als jutjats de Terrassa Foto: Marcel Marsal

Per la seva banda, l'alcalde Jordi Ballart va rebre la pressió d'un i altre costat perquè es posicionés. I mentre la CUP l'instava a deixar el paper d'àrbitre per defensar Sirvent, agents policials del cos de Badalona es posicionaven al costat dels seus companys de Terrassa. L'alcalde davant la pressió rebuda, just abans que es presentés l'esborrany del nou Pla director de Seguretat, va posar sobre la taula la possibilitat que els agents policials poguessin dur càmeres als seus uniformes.

El govern va fer un paper de mediador entre les dues parts i es va intentar un acte de conciliació. Això va ser a finals del mes de gener però no hi va haver acord. Fins que aquesta setmana s'ha donat a conèixer que els agents han optat per retirar la denúncia contra Sirvent i la CUP. D'aquesta manera es tanca una polèmica i s'obre una nova etapa -que coincideix amb l'arribada com a intendent cap d'Antoni Flores-, en què policia i grups polítics volen acostar posicions per tal crear un pla de seguretat adaptat als moments actuals.