Castellers de Terrassa fan 16km a peu i tartana abans de fer castells a l'antiga

Els blauturquesa va recrear la primera actuació castellera a la ciutat egarenca per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls l'any 1899

Castellers de Terrassa amb la tartana a la Rambla
Castellers de Terrassa amb la tartana a la Rambla | Castellers de Terrassa
La Torre
09 de maig del 2016
Actualitzat a les 12:01h

Dissabte al matí, les condicions meteorològiques no animaven, ni preveien que es pogués realitzar la recreació de la primera actuació castellera a Terrassa per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’any 1899, amb anada a l’antiga inclosa.

Però finalment, tot i el plugim, i de vegades pluja insistent, i que no es va poder comptar amb el total de gent apuntada per realitzar l’anada a l’antiga des de Martorell a Terrassa caminant i amb tartana, a les 10 del matí un grup de Castellers de Terrassa, vestits amb roba d’època, van decidir emprendre el camí des de l’estació de RENFE de Martorell, i rememorar i homenatjar la caminada feta l’any 1899.

Per davant tenien 16 quilometres. Van fer tres parades, una per esmorzar a Costablanca, on van aparèixer embolicats en paper de diari i d’estrassa els entrepans, els embotits... les botes de vi... La segona, a les Casetes de ca n’Oliveró on es va fer un pilar a Ca L’Esteve i van rebre un petit refrigeri per continuar el camí amb ànims renovats.

La tercera va ser per dinar ja a l’alçada dels 4 vents, on taifes, entrepans, embotits van treure el cap per reposar forces i poder afrontar l’últim tram de camí. Finalment es va fer un reagrupament a l’entrada de Terrassa, i es va anar en cercavila amb el so de les gralles, pels carrers de la ciutat egarenca fins arribar a la plaça del Progrès.

Un cop allà i ja amb la totalitat de la colla, vestits amb roba de pagesos i menestrals de finals de segle, es va procedir a recrear una actuació d’aquella època, enmig d’una bona expectació, ja que no es normal veure actuacions d’aquest tipus amb les maneres de fer castells tal i com es feia abans, amb aixenetes que creuen castells com temps enrere, amb gorres, amb camises de coto...

Es va fer una torre de sis amb figuereta, un cinc de sis net a l’antiga, un tres de sis aixecat per sota, un tres de set, un pilar de 4 a la veracreu (tots els membres comencen estirats a terra agafats com si estiguessin fent el pilar enlairat, i es va aixecant pis per pis, fins que finalment queda la pinya tancada amb tot el pilar dalt) i 2 pilars de quatre agafats només amb una ma els pisos de terços i quarts.