Terrassa participa en una campanya de prevenció de salut visual infantil

Els nens d'edats entre 6 i 12 anys podran apropar-se les òptiques participants de Terrassa i Castellbisbal i realitzar-se un screening visual, sense cost per a les famílies

La Torre
08 de maig del 2016
Des del dia 18 d'abril, els nens catalans poden formar part de la campanya Veure per Aprendre, activitat de sensibilització i revisió en matèria de salut visual infantil que pretén arribar a col·legis, centres de salut, ajuntaments i societat civil en general per conscienciar a pares, famílies i professors de la importància de cuidar la salut visual dels més petits, ja que se sap que un de cada tres casos de fracàs escolar està associat amb una mala visió. No obstant això, el 50% dels nens que haurien de portar ulleres no ho fan per desconeixement dels seus pares. Així mateix, el 30% de les dificultats d'aprenentatge es deriven de problemes d'eficàcia i percepció visual.

Gràcies a les òptiques associades de Visión y Vida, associació d'utilitat pública a Catalunya, els nens d'edats entre 6 i 12 anys podran apropar-se a alguna de les òptiques participants en el seu municipi i realitzar-se un screening visual, sense cost per a les famílies. 

En aquesta primera etapa, la campanya arriba a 76 municipis, entre els quals hi ha Terrassa i Castellbisbal, i s'espera que al setembre s'aconsegueixi revisar a més nens. 

En què consisteix

El screening que es realitzarà, dissenyat per un equip d'experts òptics-optometristes- compta amb cinc proves clíniques (mesurament de l'agudesa visual, avaluació de la visió binocular, agudesa visual de prop i test de lectura, punt proper de convergència i proves diagnòstiques de mirada i motilitat ocular) i proves d'anamnesis, és a dir, preguntes al nen i la seva família sobre la seva visió i la possible detecció prèvia de problemes. Si un nen no supera la prova o se li detecten problemes, l'òptica informarà a la seva família a través dels informes de revisió de la campanya i se'ls oferirà realitzar una revisió visual completa. A la web Veure per Aprendre es poden veure els vídeos informatius de la campanya, una prova real de screening visual a dos menors.



Així mateix, dins de la labor de sensibilització a l'escola i a les famílies, la web posarà a la disposició de l'usuari un àrea de consells i jocs infantils, amb els quals els nens podran aprendre a conèixer el funcionament de l'ull, a detectar possibles problemes visuals (agudesa, daltonisme, etc. o tècniques per estudiar millor, i, per la seva banda, nens i grans podran aprendre 10 consells per cuidar la seva salut visual, tot de manera molt gràfica i amena.