Ballart exigeix calma a Mina Terrassa i l'acusa d'entorpir el procés de concessió

L'alcalde retreu a Aigües de Terrassa que "encara no ha facilitat" informació requerida i l'aconsella que "s'abstingui de fer declaracions per manipular i confondre la ciutadania"

La Torre
05 de maig del 2016
Actualitzat el 06 de maig a les 17:40h
Els serveis municipals estan treballant des de 2001 en el procés de finalització de la concessió del servei d’abastament d’aigua a l'empresa Mina Pública d’Aigües de Terrassa, un contracte que data de 1941 i que finalitza el desembre de 2016. Des del govern de Terrassa afirmen que en tot aquest procés, el requeriment d'informació a Mina ha estat continu, i la documentació demanada, d'índole tècnica, econòmica i administrativa, "no ha arribat sempre amb la fluïdesa esperada". 

Segons l'Ajuntament, Mina manté encara la "negativa a facilitar el detall de la informació sobre l’organigrama funcional de la plantilla i sobre el padró d’usuaris del servei". Per contra, un dels aspectes en què s’ha avançat més és en la proposta de liquidació, que estarà llesta en les pròximes setmanes, tot i que la liquidació formal no es podrà plantejar fins al moment en què estigui tancat l’exercici 2016. 

El procés que s’està seguint per finalitzar la concessió s’està fent "amb total independència" de les possibles opcions que es decideixin pel que fa al futur model de gestió de l’aigua, diuen des de l'executiu local i subratllen que es vol fer "la liquidació de manera rigorosa i transparent", i espera que la proposta pugui ser acceptada per Mina, i que s’entengui que ha de quedar "desvinculada" de la decisió sobre el futur model de gestió. 

Per aquest motiu, i davant de les recents declaracions públiques de l’actual concessionària del servei públic d’abastament d’aigua, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha expressat la seva sorpresa i preocupació pel que considera un intent de "manipular" l’opinió de la ciutadania per part del representant d’aquesta empresa, que ha insinuat que l’Ajuntament de Terrassa ha contractat els serveis d’un despatx d’advocats que actuaria en favor d’un possible competidor d’Agbar per la futura gestió del servei d’aigua. L’alcalde afirma que "Mina hauria d’abstenir-se de fer aquest tipus de declaracions sense fonament, que només serveixen per confondre la ciutadania i entorpir un procés que ja de per sí és complex". 

Així mateix, Jordi Ballart manifesta la seva sorpresa “pel nerviosisme que ha generat un fet tan normal com la contractació d’un estudi jurídic de l’actual contracte de concessió. El despatx que hem contractat treballarà per a l’Ajuntament i defensarà els interessos de la ciutadania de Terrassa, i no els de cap empresa, i això ningú ho pot posar en dubte”, ha dit l’alcalde. Davant les objeccions que per diferents vies ha posat l’empresa al treball i a les decisions que es prenen des dels serveis municipals, l’alcalde demana a Mina, tal i com ho va fer als grups municipals el dijous passat al Ple, “més tranquil·litat i col·laboració en tot aquest procés.”

Debat sobre el futur model de gestió

Respecte al futur model de gestió, l’alcalde ha recordat que “la decisió no la prendré jo, ni la prendrà cap despatx d’advocats ni cap empresa del sector, sinó que la prendrà el Ple municipal, que és a qui correspon, i ho farà després d’un rigorós procés d’anàlisi d’alternatives i d’haver escoltat a la ciutadania”. “Que tothom tingui clar que l’anàlisi de totes les alternatives de models de gestió es farà de forma transparent i rigorosa, amb la participació de tots els grups municipals i dels tècnics que faci falta”, ha afegit.

Amb aquest objectiu treballarà la comissió política i tècnica amb tots els grups municipals que es constituirà el 12 de maig, i que analitzarà quins possibles models de gestió futura es podrien adoptar a la ciutat, valorant els avantatges, inconvenients i oportunitats de cadascun d’ells. Així mateix, s’està treballant en la creació d’un dispositiu de participació ciutadana per al debat sobre el model de gestió de l’aigua, que es presentarà properament.