Recreació de la primera actuació castellera l'any 1899 a Terrassa

Els Castellers de Terrassa reviuran amb vestits d'època modernista el trajecte que van fer els Xiquets de Vall amb tren i tartana fins arribar a la nostra ciutat

La Torre
06 de maig del 2016
Els castellers egarencs es vestiran d'època per a  l'ocasió
Els castellers egarencs es vestiran d'època per a l'ocasió | Foto: CdT

Els castellers egarencs es vestiran d'època per a l'ocasió Foto: CdTerrassa


El proper cap de setmana del 7 i 8 de maig, Terrassa acull la celebració de la Fira Modernista. Un fet que es va donar per primera vegada el 1899 a Terrassa, va ser una actuació castellera. La colla Vella dels Xiquets de Valls, va actuar durant la Festa Major del 1899.

Així doncs tal i com està documentat, i queda recollit en alguns documents, entre ells el quadern Actuacions Castelleres a Terrassa 1899-1936 d’en Xavier Güell i Cendra, publicat per Castellers de Terrassa el 2003, la colla Vella dels Xiquets de Valls, va realitzar el viatge amb la companyia de "Ferrocarriles de Madrid á Zaragoza y á Alicante" des de "Valls á Martorell", per després des de l’estació de Martorell prendre el camí a Terrassa amb tartana. La colla va arribar a Terrassa per "la carretera de Martorell", fent a continuació "una volta per la ciutat acompanyats d’una nutrida banda y las corresponents gralles".

Castellers de Terrassa, en el seu compromís de recordar i reproduir el més fidelment possible les pràctiques castelleres de l’època modernista a la nostra ciutat, i col·laborar de manera activa amb les activitats culturals i històriques organitzades per la ciutat egarenca, vol aquella rememorar aquella actuació històrica del 1899.

Així doncs, Castellers de Terrassa, com a un dels actes de l’encara 35è aniversari de la fundació de la colla, realitzarà una reconstrucció dels fets, i arribant en tren fins a Martorell, es traslladarà en Tartana i a peu, des de l’estació de tren de Martorell, fins a Terrassa, i despès en cercavila fins la Plaça del Progrés..

Dissabte sortiran a les 8.15h de l'estació de RENFE de Terrassa cap a Martorell, vestits amb la indumentària típica de l'època modernista... els homes portarem espardenyes, camises i pantalons de cotó o de pana, boina o mocador al cap, etc, i les dones: faldilles llargues, amb davantals i mocador al cap, espardenyes. A les 10h, sortiran a peu des de l'estació de Martorell caminant fins a Terrassa. Al Pont del Diable, els  esperarà la tartana que els acompanyarà durant tot el trajecte. Arribaran a Terrassa havent dinat i després de la cercavila pels carrers de la ciutat, aniran cap a la plaça del Progrés. L'actuació també a l'antiga, pròpiament dita, serà a la plaça del Progrés a les 19.30h-20h.