Un fresc de Torres-García de Món Repòs de Terrassa marxa cap a Madrid

L’exposició ha estat produïda pel MoMa de Nova York i itinerarà al Espacio Fundación Telefónica a Madrid i al Museu Picasso de Màlaga | El quadre es trobava actualment penjat al Centre Cultural

La Torre
05 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:14h

Desmuntant el quadre de Torres-García al Centre Cultural de Terrassa Foto: CCT


L’exhibició Joaquín Torres-García. Un Moderno en la Arcadia abraça la primera meitat del segle XX, repassant la pintura, l’escultura, el fresc i el col·lage que va produïr l’artista, a través de 190 obres. La mostra va ser inaugurada al MoMa de Nova York el passat octubre i ara itinerarà al Espacio Fundación Telefónica a Madrid (del 19 de maig a l’11 de setembre) i al Museo Picasso de Málaga (del 10 d’octubre al 5 de febrer del 2017).

Per aquesta mostra s'ha cedit un dels frescos que actualment i des de fa pocs mesos es trobaven ubicats al Centre Cultural de Terrassa. En concret, el fresc escollit per a la retrospectiva és La Terra, Enees i Pan, una al·lusió a la plenitud de la maduresa, la recol·lecció sota una figuera. Un home barbut, el pintor mateix, s’adreça a una dona que li porta els fruits de la terra. A la dreta, un jove amb el símbol fàl·lic de la flauta.

L’artista Joaquim Torres-García (Montevideo, Uruguai 1875 – 1949), màxim representant de la pintura del Noucentisme, va pintar l’any 1914 un conjunt de quatre frescos decoratius en el lluernari d’una propietat que es va fer construir a l’antic olivar de Can Colomer (Terrassa), la casa de Mon Repòs.

Les pintures, de 2 metres d’alçada i 3 metres d’amplada, estan inspirades en escenes hel·lenistes clàssiques i pintades a l’estil del pintor simbolista francès, Pierre Puvis de Chavanne (1824-1898), a qui Torres-García admirava profundament. Els frescos estan pintats amb òxids de diferents colors sobre lletada de calç fresca i sense sinòpies, ni reserves, d’una sola vegada.