Vacarisses penalitzarà amb una nova taxa el consum excessiu d'aigua

L'Ajuntament aprova sancionar les entitats bancàries que disposin d'habitatges buits |

La Torre
02 de maig del 2016
Actualitzat a les 11:03h
El ple municipal de l’Ajuntament de Vacarisses va aprovar modificacions en diverses taxes municipals. Una d’aquestes pretén pressionar les entitats bancàries amb habitatges buits perquè els cedeixin o els posin en lloguer. Així, s’estableix una taxa que grava tota l’activitat tècnica i administrativa en la incoació d’expedients sancionadors per utilització anòmala d’habitatge. Amb l’inici d’aquest procediment sancionador, es vol donar solució a un problema derivat, l’ocupació.

Una altra modificació important és la que afecta el subministrament d’aigua. Davant la davallada alarmant de la columna d’aigua del principal pou que abasteix el municipi, s’ha decidit afegir un quart bloc de consum a la factura de l’aigua, com a mesura dissuasòria per promoure un consum responsable. De fet, es gravarà el consum que sobrepassi els 80 m3 trimestrals, de manera que aquest bloc no afectarà la majoria de la ciutadania, sinó tan sols grans consumidors.

La regidora de Serveis Municipals, Laura Sánchez, va explicar que es tracta d’una mesura temporal, “a l’espera de realitzar un estudi seriós i fiable de tarifes, dirigit a regular els preus i els trams de les factures d’aigua”. I és que, actualment, sols existeix una tarifa domèstica, que inclou també les empreses amb seu a Vacarisses. A més, es preveu ampliar el primer tram, considerat com a consum social, dels 20m³ actuals fins a 27m³, equiparant la xifra a la de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

D’altra banda, la taxa referent a la utilització de les instal·lacions esportives municipals s’ha adaptat a l’ampliació del ventall d’edats de les persones usuàries, s’hi han afegit les activitats dirigides de La Fàbrica i s’han reordenat i clarificat els abonaments familiars. Quant al jovent, s’ha arrodonit la taxa d’expedició del Carnet Jove, d’1,03 a 1 euro, i s’han tingut en compte les novetats del Pack Jove d’enguany, com el descompte d’un 10% amb el Carnet Jove i l’ampliació de la franja d’edat.

La modificació de les ordenances fiscals va rebre els vots en contra d’UIPV, mentre que VxV va abstenir-se. Salvador Boada va criticar que la taxa d’aigua s’apugés sense conèixer els resultats de l’estudi i, en el mateix sentit, Pedro Serna va expressar que “n’hi hauria prou informant els veïns”.

Cal Ferrer Vell, Bé Cultural d’Interès Local

El 25 de setembre de 2014, el grup municipal d’ERC va portar al ple una moció per iniciar els tràmits per declarar Cal Ferrer Vell com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), dintre el Catàleg de Patrimoni Cultural Català. La proposta es va deixar damunt la taula, amb el vistiplau de tots els regidors i regidores. Després d’haver parlat amb els propietaris i un cop realitzats tots els tràmits pertinents, el ple va aprovar, per unanimitat, la declaració de l’immoble vacarissenc com a BCIL, amb l’objectiu de garantir-ne la protecció i preservació. Precisament, el regidor de Cultura, Festes i Patrimoni, Pere Casas, va anunciar un seguit d’actuacions en aquest sentit, com l’apuntalament dels punts en pitjor estat.

Padró d’habitants

Al començament de la sessió plenària d’abril, es va donar a conèixer el padró d’habitants de Vacarisses, a 1 de gener de 2016: 6.238 persones, 65 més que l’any anterior.