Cau una xarxa criminal que va cometre robatoris a Matadepera i Ullastrell

Onze persones han estat detingudes pels Mossos d'Esquadra acusades de cometre 42 furts a domicilis d'arreu de Catalunya | Entre els arrestats hi ha una intèrpret que treballava amb diversos cossos policials

La Torre
29 d'abril del 2016
Actualitzat a les 10:34h

Infogràfic de l'estructura organitzativa de la banda criminal Foto: Mossos d'Esquadra


El passat 20 d'abril, els Mossos d'Esquadra van detenir onze persones, amb edats compreses entre els 28 i els 60 anys i de nacionalitats albanesa, romanesa, espanyola i marroquina, com a presumptes autores de 42 robatoris amb força en domicilis d'arreu de Catalunya. L'organització actuava a les comarques del Pirineu, de la Catalunya Central, Girona i a la conurbació de Barcelona. Segons ha pogut confirmar La Torre, entre les localitats afectades per aquesta organització criminals hi ha Matadepera i Ullastrell.
 
Arran d’una sèrie de robatoris que van tenir lloc a partir de setembre de 2015 en diverses poblacions del Pirineu català, els investigadors de l’Àrea d’Investigació Criminal del Pirineu, en col·laboració de les Unitat d’Investigació de les comissaries de la Cerdanya i l’Alt Urgell, van engegar una investigació encaminada a poder identificar i detenir-ne els autors.
 
Les primeres indagacions policials van permetre establir que es trobaven davant d’una complexa organització criminal formada principalment per ciutadans originaris d’Albània. Aquesta organització, liderada per un albanès de 28 anys, es nodria de compatriotes seus que seleccionava a Albània i que traslladava posteriorment a Catalunya amb l’única finalitat que delinquissin. Aquestes persones obtenien un allotjament, principalment a Barcelona i, en cas que no els agradés la forma que tenien de robar, no tenien miraments en tornar-los cap al seu país d’origen.
 
Per desplaçar-se fins als llocs on havien de cometre els robatoris feien servir vehicles que havia adquirit una persona romanesa, també detinguda, per evitar aixecar sospites i que canviaven setmanalment. La documentació la gestionaven des de dues gestories de Barcelona i Cerdanyola del Vallès. Per dificultar la investigació policial posaven els vehicles i les assegurances a nom de terceres persones.

Una intèrpret dels Mossos, còmplice

Una de les principals dificultats amb les que s’han trobat els investigadors rau en el fet que la intèrpret d’albanès que treballava en una primera instància amb els Mossos d’Esquadra, de 40 anys i amb domicili a l’Hospitalet de Llobregat, estava conxorxada amb els investigats: els avisava que els estaven investigant amb la finalitat que extremessin les mesures d’autoprotecció i així continuar la seva activitat delicitiva.
 
Els Mossos van realitzar vuit escorcolls a les localitats de Barcelona, Cerdanyola del Vallès i l’Hospitalet de Llobregat. Arran d'aquesta operació es van detenir onze persones com a presumptes autores dels delictes de pertinença a organització criminal, robatori amb força, receptació, falsificació documental i revelació de secrets, a banda de la recuperació d’una gran quantitat d’objectes procedents dels robatoris.