Camí: «La detecció precoç és el gran repte en la lluita contra l'alzheimer»

El doctor egarenc Jordi Camí, director General del Parc de Investigació Biomèdica de Barcelona i de la Fundació Pasqual Maragall, ha recollit el Premi internacional Paul Harris a Terrassa

La Torre
28 d'abril del 2016
Actualitzat a les 10:02h

Josep Puy i Jordi Camí, a la seu del Rotary Terrassa Foto: R.T.


El Rotary Club de Terrassa ha convidat aquesta setmana al doctor Jordi Camí i Morell per un Fòrum Obert sobre la Prevenció de la malaltia d’Alzheimer. I aprofitant l'avinentesa, li ha atorgat el Premi internacional Paul Harris en reconeixement per la seva dilatada tasca vers la prevenció i la investigació d'aquesta malaltia degenerativa.

L'egarenc Jordi Camí i Morell és doctor en Medicina, especialista en Farmacologia Clínica, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i Director General del Parc de Investigació Biomèdica de Barcelona i de la Fundació Pasqual Maragall.

Camí ha iniciat la seva conferència agraint el guardó i recordant que l'objectiu de la Fundació és contribuir a aportar solucions a una malaltia que "en els propers anys anirà a més, en part perquè cada vegada vivim més anys".

El doctor ha indicat la importància en la detecció precoç d’aquesta demència que avui ja és la més freqüent a l'Estat on la sofreixen més de 600 mil persones, encara que no totes estiguin diagnosticades. Segons les seves pròpies paraules avui “el repte de l’Alzheimer és aconseguir menys casos i menys dependència”.

L’Alzheimer és un exemple de no èxit. “No es cura, i quasi no tenim instruments per allargar la vida del pacient”, ha dit. Aquesta demència, que provoca la pèrdua de memòria i l'alteració del caràcter, va ser identificada fa més de 100 anys (el 1906). “Però encara és una malaltia lletja, que es tapa”. I encara tenim més preguntes que respostes. “Ni tant sols existeixen evidències científiques que indiquin que l'entrenament mental previngui contra la malaltia, encara el sentit comú diu que una vida saludable hauria de protegir”.

"Caldria posar-la en l’agenda social, política i econòmica” dels estats i abordar un "projecte col·lectiu de detecció precoç, perquè aquest és un dels punts importants en la lluita de l’Alzheimer", ha afirmat Camí que ha subratllat que es tracta "d'una malaltia silenciosa i quan apareixen els primers símptomes clínics, probablement ja sigui tard per curar-la” i per això l'objectiu és descobrir-la abans.

“La malaltia és tan devastadora que un deixa de ser el que era”. I en els 10 o 12 anys de mitjana que viu una persona amb Alzheimer necessitarà a altres persones i per aquest motiu "avui és tant important i irrenunciable la Llei de Dependència". Com va manifestar el doctor, “conviure amb l’Alzheimer o alguna demència similar, només sap el que suposa qui ho ha viscut”.

Alimentació i exercici moderat

La Fundació ha estat pionera al món en la Prevenció Secundaria i ho ha fet amb un programa de grups de voluntaris propensos a patir Alzheimer (familiars de malalts majoritàriament) i amb els quals poden fer estudis farmacològics que els permeten avançar en la investigació i els estudis de la malaltia. Actualment ja en formen part més de 3.000 voluntaris a Catalunya.

Aquest projecte, del qual ells n’han estat els pioners, ja s’està aplicant a 22 centres d’altres països europeus que permeten treballar ja amb uns 30.000 casos experimentals, tot i que no s’esperen resultats fins d’aquí uns 10 o 15 anys.

Ha finalitzat la seva intervenció dient que “fer-se proves per si tenim la malaltia és desaconsellable ja que saber-ho quan ja la tenim no serveix de res i l’únic que ens aportarà serà angoixa” i que pensar que "si fem treballar el cervell no l’agafarem és una altra barbaritat ja que no està demostrat que sigui així".

El que si que és important és que “tinguem bons hàbits, que ens alimentem bé i amb mesura, que fem exercici moderat, que vigilem amb el beure i el fumar i que llegim i ens relacionem”, i ha posat èmfasi en què "és molt important que les persones no estiguin soles i es trobin en tot moment acompanyades i estimades”.

1.200 euros per a la Fundació Maragall

Posteriorment, el secretari del Club Santi Rius ha estat qui ha llegit l’acte de concessió del Premi. Domènec Ferran ha realitzat la glossa del premiat i Josep Puy, com a president del Rotary Terrassa, ha estat qui li ha lliurat el premi. Puy, ha destacat la sensibilitat del Club en la malaltia de l’Alzheimer que s’ha vist reflectit en diversos actes al llarg dels darrers anys.

Abans de finalitzar l’acte en Josep Puy i el tresorer, Pep Munné, han lliurat un taló de 1.280 euros a la Fundació Pasqual Maragall, corresponent als diners recollits en el concert solidari de Nadal que va organitzar el Rotary Terrassa a les esglésies de Sant Pere. L’acte ha finalitzat amb un sopar dels assistents a la seu del Rotary Terrassa a l’Hostal del Fum.