Un metge de Terrassa marxa amb Creu Roja per ajudar els refugiats a Grècia

Abel Martínez forma part de la Unitat de Resposta a Emergències de Cures Bàsiques de Salut

per La Torre, 28 d'abril de 2016 a les 19:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Abel Martínez visita un nadó Foto: Creu Roja Terrassa


El 27 d’abril de 2016 Abel Martínez s’incorpora al desplegament de la Creu Roja a Grècia per donar suport sanitari als refugiats a la regió d’Àtica, principalment al camp de Ritsona. La unitat realitza funcions d’atenció primària, salut materno-infantil, promoció de la higiene, seguiment epidemiològic i vacunació si així ho sol·licites el ministeri de Salut Grec. També poden incloure procediments quirúrgics menors. 


Abel Martínez és metge pediatra i cap del servei de pediatria del Consorci Sanitari de Terrassa. Està casat i és pare de dos fills. És voluntari de la Creu Roja des de fa més de 30 anys i ha desenvolupat diferents funcions i càrrecs, relacionats, principalment, amb els primers auxilis. Ha participat en l’elaboració de diversos manuals de primers auxilis a nivell estatal, i és una de les persones més reconegudes a l’àmbit estatal en socorrisme i primers auxilis. Com a membre de la Unitat de Resposta a Emergències de Cures Bàsiques de Salut ja va participar al dispositiu desplegat arran del terratrèmol que va assolar Balakot (Pakistan) al 2005, i a Xile al 2010. 

Creu Roja ja ha assistit a més de 625.000 persones migrants i refugiades


La Creu Roja i la Mitja Lluna Roja de més de 28 països estan responent a la crisi amb més de 96.000 membres, entre voluntariat i treballadors. Fins al moment s’han portat a terme més de  770.000 intervencions de salut (incloent assistència mèdica, primers auxilis, i suport psicosocial); han distribuït 7.660.000 paquets d’aliments; 1.740.000 mates, roba i sacs de dormir; 650.000 kits i material d’higiene; i ha portat a terme 340.000 suports en connexions de wifi, lliuraments de mòbils o carregadors per facilitar el contacte entre familiars. 

La Creu Roja estatal participa activament en aquesta operació humanitària i ja ha atès a més de 17.200 persones refugiades i migrants a Grècia a través de diversos equips de Salut desplegats al país hel·lè. 

La primera resposta davant la crisi va ser el desplegament el passat setembre de dues Unitats Mòbils de Salut a Samos (6.700 pacients) i Chíos (10.300 pacients) illes a les que també ha portat a terme una important tasca de suport psicosocial a 6.000 menors. La gestió d’aquestes Unitats ha estat transferida a la Creu Roja Grega, tot i que encara segueixen treballant delegades de la Creu Roja Espanyola a Chíos. 

En aquests moments, està reforçant la seva intervenció a la regió d’Àtica, on ha desplegat delegats d’Emergència de Salut per donar suport a la Creu Roja Grega en la seva atenció a les persones refugiades i migrants al port del Pireo i al camp de Ritsona. L’objectiu es facilitar accions preventives i cures de salut d’acord amb les indicacions del Ministeri de Salut Grec i l’Organització Mundial de la Salut.

 

Participació