Terrassa, a favor de declarar Sant Joan Festa nacional dels Països Catalans

Òmnium Cultural ha aconseguit el suport de CUP, CDC, ERC-MES i PSC per tirar endavant un acord de la junta de portaveus en què es pretén reconèixer una tradició popular arrelada als territoris de parla catalana

Lluïsa Tarrida
25 d'abril del 2016
Actualitzat a les 19:06h
Ordeix, d'Òmnium, amb representants dels partits polítics que donen suport a la moció
Ordeix, d'Òmnium, amb representants dels partits polítics que donen suport a la moció | Foto: L. Tarrida

Òmnium Cultural, coincidint amb la proximitat de la Festa de Sant Joan, han impulsat una campanya per tal que l'Ajuntament de Terrassa doni suport a declarar la Festa de Sant Joan com la festa Nacional dels Països Catalans.

Està previst que s'arpovi en junta de portaveus, segons ha avançat el president d'Òmnium a Terrassa, Xavi Ordeix, atès que ja compta amb el suport explícit de CUP, CDC, ERC-MES i PSC. 

De fet, a hores d'ara Òmnium ja ha aconseguit el suport de 258 consistoris de tot el territori dels Països Catalans. 

"Sant Joan és un símbol d'unitat de la cultura i al llengua catalana, des de Roselló fins a València, passant per les Illes Balears i per l'Alguer" ha manifestat Ordeix, que ha subratllat que "demanem als ajuntaments que s'aprovi aquesta moció amb l'esperança de relligar els Països Catalans i amb l'objectiu d'enfortir una llengua que han intentat minimitzar i dividir". 

Òmnium recorda que la celebració dels Focs de Sant Joan ha tingut sempre un "caràcter social, col·lectiu i cerimoniós", fet que explica la seva continuïtat al llarg dels segles i la seva vigència actual, "una vigència que l’ha fet sobreviure a les diverses situacions polítiques i socials i superar períodes històrics molt difícils al llarg del temps".

La proposta presentada conté els següents punts:

Primer. Donar suport a la iniciativa de reconèixer oficialment la Festa de Sant Joan com a Festa Nacional dels Països Catalans.

Segon. D’una banda, demanar als governs dels respectius territoris de parla catalana que prenguin en consideració la iniciativa de declarar la Festa de Sant Joan la Festa Nacional dels Països Catalans, ja que és una tradició popular arrelada en una de les tradicions més antigues d’aquests territoris. I de l’altra, demanar-los que emprenguin les accions necessàries per fer-la efectiva.

Tercer. Impulsar, facilitar i fer difusió de la festa de rebuda de la Flama del Canigó a la nostra localitat.

Quart. Fer arribar aquest acord a Òmnium Cultural