Per què una ciutat europea ha prohibit les càpsules de cafè?

Redacció
22 d'abril del 2016
George Clooney bevent Nespresso en un dels seus espots publicitaris
George Clooney bevent Nespresso en un dels seus espots publicitaris | YouTube

La ciutat alemanya d'Hamburg ha prohibit les càpsules de cafè als edificis públics. Aquesta mesura forma part d'una campanya mediambiental per tal de reduir els residus. Un informe del Departament de Medi Ambient i Energia de la ciutat explica que aquestes càpsules són perjudicials pel medi ambient, perquè no són ni reciclables ni biodegradables. La majoria d'aquestes estan fabricades amb una barreja de plàstic i d'alumini que és difícil de tractar en la majoria de plantes de reciclatge. Segons expliquen, cada càpsula conté tres grams d'envàs per cada sis de cafè. A més, opinen que aquest producte no s'hauria de comprar amb els diners dels contribuents.

Cal afegir que a l'Europa Occidental i als Estats Units les vendes de cafè en monodosi s'han triplicat des del 2011. A Alemanya, una de cada quatre llars té una cafetera de càpsules. Tal com avança la Cadena Ser, segons el llibre Caffeinated, si poséssim en fila totes les càpsules fabricades l'any 2014 per l'empresa líder del sector, farien la volta a la Terra 10,5 vegades.

Els orígens d'aquest tipus de cafè es remunten al 1986, quan Nestlé va crear la línia Nespresso, aleshores destinada a les oficines de Suïssa, Japó, i Itàlia. Des del 2006 s'ha expandit arreu del món gràcies al seu ambaixador, l'actor George Clooney. Des de l'auge d'aquest producte, van sorgir moltes marques compatibles amb les màquines originals, fet que va col·laborar en l'augment de l'ús d'aquestes càpsules.

Un portaveu de l'empresa Nespresso va explicar en una entrevista a la BBC que la decisió que ha pres Hamburg permet posar en relleu la "importància vital de ser sostenibles en tot el que fem". Per la seva banda, l'empresa compta amb un programa de reciclatge que té la capacitat de tractar el 80% de les càpsules utilitzades. També té 14.000 punts de recollida a 31 països.