La Diputació pactarà amb Terrassa les prioritats d'inversió

L'ens es reunirà directament amb tots els ajuntaments de la comarca per tal que decideixin en què es destinaran els recursos

La Torre
25 d'abril del 2016
Actualitzat el 26 d'abril a les 8:01h
La Diputació de Barcelona vol mantenir una relació paritària i respectuosa amb l'autonomia dels municipis de la seva demarcació. Per això s'han posat en marxa les Meses de concertació, la fórmula que permet un pacte bilateral entre la mateixa Diputació i cadascun dels 310 municipis barcelonins –excepte la ciutat de Barcelona–, per determinar quines són les seves prioritats inversores per a aquest mandat municipal. 

La corporació té el compromís de mantenir el pressupost de les Meses de concertació dels darrers quatre anys, que va ser de 305 milions d'euros. A més, la Diputació, com a impulsora de la vocació municipalista, ha promogut que les reunions de les meses de concertació no només tinguin lloc a la seu institució, sinó que també es realitzin arreu del territori.

Àmbits de cooperació

Les Meses de concertació permetran detectar quines són les preferències de cada municipi i quins ajuts econòmics els atorgarà la Diputació. La prioritat és potenciar noves inversions al territori que fomentin la diversificació econòmica.

Amb tot, la despesa corrent continua sent un dels altres àmbits de cooperació de la Xarxa de Governs Locals 2016-2019, que també aposta pel manteniment i reposició d'inversions, la prestació de serveis públics i la garantia de la cohesió social.

Cadascun dels 310 ajuntaments han pogut presentar fins a cinc sol·licituds a través del Portal de tramitació (PMT). Un cop tramitades les peticions, la Diputació de Barcelona valora tècnicament la viabilitat dels projectes locals, abans de convocar la mesa de concertació entre la presidenta de la corporació, Mercè Conesa, el vicepresident primer, Dionís Guiteras, i l'alcalde de cada municipi.

Criteris de distribució

Amb l'objectiu de garantir una millor aplicació dels recursos públics a les necessitats dels ciutadans, i de donar resposta a la realitat asimètrica del territori, els criteris per distribuir els imports entre els municipis han estat determinats per la població, la capitalitat i el territori, entre d'altres.

La Diputació també ha tingut en compte la previsió d'assoliment dels objectius marcats i de les seves necessitats, així com el fet que aquests projectes satisfacin les necessitats dels municipis amb els menors costos possibles. Finalment, també s'ha considerat els projectes mancomunats o que s'impulsin entre diverses administracions.